architecture & consulting

4 sept. 2014

showroom auto proiecte


Showroom auto by Ciui Ionel-Sorin
Facultatea de Arhitectura si Constructii din Oradea








Showroom auto by Silivan Cionca
Student la Facultatea de Arhitectura si Constructii Oradea





gazonul





Gazon din seminte

De ce gazon din seminte ?

- este cel mai economic mod de a avea un gazon
- este mai usor sa alegeti un amestec de seminte potrivit conditiilor de mediu (soare, umbra, tip de sol)
- plantarea se realizeaza destul de usor

De ce gazon din brazde ?

- se poate monta foarte repede, chiar intr-o zi
- brazdele proaspat asezate sunt mai rezistente la boli sau daunatori
- pregatirea solului se face mult mai repede
- se asigura un sol instantaneu

Tipuri de sol:

- lut lutos - se adauga nisip
- lut nisipos - se adauga turba
- sol imbibat cu apa (lipicios si greu) - se poate remedia folosind sisteme de scurgere subterana (tevi de plastic sau placi de scurgere montate in santuri pe un strat de pietris la 60 cm sub pamant)

 Se poate verifica PH-ul solului folosind un echipament special. Este recomandat un sol neutru sau putin acid. Pentru solurile foarte acide adaugati var.

Intretinere:

Primavara:

- cositi de 1-2 ori pe saptamana; inlaturati resturile; aplicati ingrasamant, aerati gazonul, completati golurile

Vara:

- aplicati o solutie impotriva buruienilor la inceputul verii; cositi de 2 ori pe saptamana; irigati, fertilizati (cu azot)

Toamna - iarna:

- inlaturati ierburile uscate; semanati din nou portiunile distruse; aerati solul - cu furca prin miscari fata-spate; aplicati ingrasamant de turba; cositi gazonul pana cand inceteaza cresterea, eliminati muschii inainte de prima zapada

      Etape: ( pentru semanarea gazonului din seminte )

1. Pregatirea terenului - simplu :

 Indepartati toate resturile existente pe teren (lemne, pietre, radacini, cioturi, tufe).
 Sapati intreaga suprafata folosind o casma sau o motosapa.
 Maruntiti sapatura realizata folosind o sapa sau o motosapa cu discuri.
 Greblati apoi intreaga suprafata pentru a netezi eventualele denivelari provenite din sapat si pentru a marunti cat mai bine solul. Udati terenul permanent timp de 2 saptamani.
 Dupa terminarea perioadei de udare, tratati pamantul cu erbicide cand buruienile sunt in vegetatie. Greblati apoi buruienile. Lasati terenul erbicidat 2 saptamani, apoi puteti semana.

2. Semanarea gazonului :

 Aplicati ingrasamant cu cateva zile inainte de semanare. Se imprastie tipul de seminte ales (cca. 30-40 g/mp) astfel incat suprafata sa fie acoperita cat mai uniform.
 Semanati o parte din seminte si incorporati-le superficial cu grebla, apoi tavalugiti.
 Semanati restul de seminte si tasati suprafata pentru a fi siguri ca semintele au intrat in sol.  Presarati apoi nisip (cca. 2 cm grosime) si apoi tavalugiti insistent.
 Udati uniform parcela insamantata folosind pistolul de stropit pe un mod cat mai fin pentru a nu scoate semintele din sol. Evitati udarea excesiva pentru a nu se intari solul dupa uscare.

3. Intretinerea gazonului :

 Greblati inainte de cosire pentru a taia si buruienile odata cu iarba. Se recomanda tunderea gazonului o data pe saptamana. Alternati directia de taiere pentru a nu se forma cute.
 Gazonul se uda în fiecare zi timp de 20-30 de minute. Se recomanda udarea gazonului dimineata sau seara. Odata cu stropirea se pot administra si ingrasaminte.
 Fertilizarea gazonului se realizeaza la 1-2 luni, pe peluza uscata, folosind o pompa de stropit pentru uniformitate. Se recomanda folosirea ingrasamintelor minerale pe baza de azot, fosfor sau potasiu.

Materiale necesare:
1. Seminte de gazon 
2. Erbicide 
3. Fungicide 
4. Ingrasamant



Unelte necesare:
1. Casma 
2. Sapa 
3. Grebla 
4. Pistol de stropit 
5. Furtun 
6. Pompa de stropit 
7. Masina de tuns iarba / trimmer




Gazon din rulouri



 Cu siguranta ca inainte de a porni la drum in proiectarea gradinii mult visate, v-ati facut cu plan si aveti deja imaginea despre cum ar trebui ea sa arate.Ce se intampla insa atunci cand apar in cadru, mici detalii pe care din diferite motive nu le-ati luat in calcul?
 Printre tufe si flori apare usa unei magazii vechi si uracioase? Gardul care imprejumieste gradina e prea mic, iar privelistea de dupa e saracacioasa? Gardul este prea mare si gol si da impresia unei oaze de verdeata intr-o cutie? Despre acestea si multe alte lucruri, vom vorbi in acest articol, unde incercam sa va ajutam cu sfaturi si solutii pentru decorarea gradinii mult dorite.

 In cazul in care privelistea pe care o aveti nu este tocmai cea dorita – garajul vecinului, o casa in constructii nefinalizata etc. – puteti sa va distrageti atentia cu ajutorul plantelor aditionale, a unei sculpturi, a unui obiect decorativ sau pur si simplu sa va repozitionati zona de relaxare.Usa unei magazii vechi se poate acoperi cu plante agatatoare, iar in fata unei imagini mai putin aspectoase puteti planta arbori ori masca printr-un gard viu sau din impletituri. 

 Ca in orice situatie sunt lucruri care trebuiesc scoase in evidenta si anumite lucruri care trebuiesc mascate. Pentru a va crea o gradina minunata folosindu-va de tot ceea ce dispuneti,iata cateva trucuri:

 Daca gradina dvs nu este atat de lunga pe cat v-ati dori, puteti crea acest efect cu ajutorul unei poteci, care se va ingusta pe masura ce se va indeparta de casa. Daca doriti un efect si mai aplu, puteti planta pe marginea potecii arbori si tufe tot mai mici, odata cu indepartarea de casa. Montati doua vase de acelasi model, cu acelasi tip de plante, insa unul mai mare la inceputul potecii si unul de dimensiuni mult mai mici la sfarsitul acesteia.             
 Culorile pale/pastel ale florilor si frunzelor au caracteristica de a crea aparent un spatiu mai extins.
In cazul in care o bordura sau un strat de flori sunt mai mici decat va doriti, indicat este sa plantati in fata bordurii,  plante care au culori stridente sau forme deosebite ale frunzelor. Acestea vor distrage atentia de la ce se afla in spatele lor.
 Pentru a crea efectul de “inaltime” gradinii, puteti apela la arcade sau bolte de verdeata, care vor transforma complet aspectul gradinii (mai ales dupa ce ati sadit si plante). 
Un alt element de impact sunt arborii. Un singur arbore poate schimba total aspectul gradinii, mai ales alegeti ceva care sa dureze mai mult decat un sezon si care va poate incanta toamna prin culorile frunzelor, primavara prin flori si poate chiar prin fructe mai tarziu. Este bine de stiut ca arborii maresc volumul de vegetatie si sunt foarte importanti pentru vietuitoarele naturii.

 Stim cu totii ca elementul principal in construcţia unei gradini este gazonul, deoarece el este cel care va ajuta intreaga gradina sa prinda viata si mai ales ii va oferi un aspect ingrijit si sanatos. Chiar daca sunteti de parere ca nu aveti suficient timp si nici bani de investit atat in constructia cat si in intretinerea acesteia nu trebuie sa va descurajati deoarece o astfel de priveliste va va oferi nu numai posibilitatea de a va relaxa in orice moment al zilei chiar in curtea dumneavostra dar va va putea oferi in acelasi timp si un loc ideal de joaca pentru copii. Iar cea mai rapida si convenabila solutie pentru a va transforma gradina in cel mai scurt timp, este montarea rulourilor de gazon. 

 Pentru inceput nu trebuie sa faceti decat putin spatiu atat in imaginatia dumneavoastra cat si in curte si sa stabiliti locul pe care doriti sa il amenajati. Nu uitati insa ca un gazon bine montat si intretinut este un plus pentru orice gradina, motiv pentru care inainte de a comanda gazonul este recomandat sa va informati corect in legatura cu principalii pasi atat de montare cat si de intretinere a acestuia, mai ales in primele zece zile dupa operatiunea de montare a gazonului, asta pentru a va garanta o gradina cat mai trainica. Iata cateva sfaturi utile.



  Operaţiunea de montare a rulourilor de gazon:

   Un prim pas il constituie pregatirea terenului prin nivelarea acestuia. Dupa ce terenul a fost in prealabil nivelat grosier, se va continua cu nivelarea fina, ambele operatiuni fiind efectuate obligatoriu cu ajutorul utilajelor de nivel.
1. Se adauga un strat subtire de nisip ( grosimea stratului de nisip fiind stabilita in functie de tipul de sol existent; cu cat solul este mai argilos si bulgaros cu atat stratul de nisip este mai mare; dar atentie! nu mai mare de 2 cm.).
2. Fertilizarea terenului. Se va continua cu procedura de fertilizare superficiala a terenului folosind ingrasamant complex sub forma de granule, acesta avand scopul de a stimula si accentua cresterea radacinilor gazonului.
3. Se întind rulourile de gazon avand mare grija ca acestea sa fie cat mai bine presate unul intr-altul în special la imbinari.
4. Irigarea. Se vor uda rulourile foarte bine lasand apa sa se absoarba timp de 30 de minute.
5. Dupa ce rulourile de gazon au fost asezate si udate se trece la etapa de presare a acestora. In zonele mici, inguste, la colturi, intre plante, langa alei etc. presarea se efectueaza cu ajutorul maiurilor. In restul zonelor insa presarea rulourilor se va face cu ajutorul tavalugilor de diferite marimi si greutati. De preferat este folosirea tavalugilor mari care permit ingreunarea lor prin umplerea cu apa. Prima trecere insa se va face cu tavalugul gol dupa care se va umple cu apa. Atentie, operatiunea de presare trebuie efectuata usor si in mod constant fapt pentru care necesita mare atentie din partea celui care manipuleaza tavalugul. Tavalugirea este o lucrare foarte importanta intrucat asigura atat un contact puternic intre rulou si sol cat si tasarea imbinarilor rulourilor de gazon ( practic nu trebuie sa apara denivelari rezultate din manipularea tavalugului , ex: intoarcerea acestuia în loc.)

 RECAPITULARE !!!

Pasi de montaj a gazonului rulouri

1. Pregatirea terenului.

 Sa nu faceti greseala sa credeti ca simpla intindere a rulourilor de gazon, peste orice tip de sol, rezolva problema. Pregatirea prealabila a terenului, peste care se vor monta rulourile de gazon, este cruciala, daca doriti obtinerea unei parcele de gazon impecabila.

 Inlaturati toate buruienile si plantele nedorite. Folositi un ierbicid puternic, daca este nevoie.
Inlaturati pietrele mari, radacini, gazon vechi, daca exista, si orice alte obiecte nedorite pe noua peluza de gazon.
Sapati solul cu o cazma, pana la adancimea de 15-20 mm.
Nivelati terenul cu o grebla. Adaugati pamant acolo unde este nevoie. Tasati usor terenul cu picioarele, dca aparcela este mica, sau cu o rola, daca suprafata de gazon este mai mare, apoi greblati din nou. Dati panta terenului, la marginea casei, terasei, marginile aleilor sau marginea piscinei.
Imprestiati fertilizator pe intreaga supreafata astfel amenajata.

2. Marcati marginile peluzei pentru a sti exact unde veti monta rulourile de gazon.

 Infigeti tarusi din lemn, in pamant, in fiecare colt al gradinii si intindeti o sfoara pentru a obtine conturul zonei ce urmeaza a fi acoperita cu gazon.

3. Incepeti cu latura cea mai lunga a peluzei de gazon.

 Incepeti cu o singura rola de gazon si derulati-o astfel incat latura ei mai lunga sa fie paralela cu latura ce mai lunga a gradinii.

 Scuturati bine fiecare rulou de gazon, pe masura ce inaintati, si presati-o bine de ruloul de gazon vecin, pentru a asigura o linie de demarcatie cat mai putin evidenta.
Folositi o lama lunga de cutit pentru a taia ruloul de gazon, acolo unde se termina parcela.
Presati bine fiecare margine a ruloului de gazon de marginile invecinate. Puteti folosi o grebla sa trageti marginile una in alta. Nu suprapuneti marginile rulourilor de gazon.

4. Umpleti golurile cu compost sau pamant, dupa terminarea montarii rulourilor de gazon.

 Taiati petice dintr-un rest de rulou de gazon pentru a umple golurile mai mari. De asemenea, incercati sa umpleti golurile de sub stratul de gazon cu pamant sau compost.

5. Udati gazonul imediat dupa terminarea montarii lui.

 Este recomandat sa imbimati bine stratul de gazon cu apa, la prima udare, pentru a intra apa si in solul de sub ruloul de gazon proaspat montat.

6. Continuati sa udati gazonul de 3-4 ori pe zi, timp de patru saptamani.

 Imbibarea pamantului cu apa nu este necesara decat la prima udare dupa montarea rulourilor de gazon, deoarece udarea excesiva poate distruge gazonul. Reduceti frecventa de udare dupa ce puteti trage de gazon fara ca ruolul sa se mai ridice de pe sol.

    Acum ca am stabilit instructiunile de montare sa trecem la etapa de intretinere a gazonului proaspat montat
    
 Cea mai importanta operatiune de intretinere a gazonului obtinut prin montaj de rulouri este udarea sa din abundenta(de mai multe ori pe zi) in primele 10 zile de la montarea acestuia. Udarea se va efectua si in functie de temperatura mediului (ex. udari mai multe la temperaturi mari si udari rare la temperaturi scazute).
 Cum ne dam seama daca gazonul nostru a fost irigat suficient? Simplu, un gazon bine udat trebuie sa arate ca un burete îmbibat cu apa, in prima saptamana acesta are nevoie de aproximativ 10 litri de apa pe mp. Este interzis a se intra sau calca pe gazon în primele doua saptamani de la montarea acestuia deoarece din cauza udarii intensive, solul se inmoaie iar suprafata acestuia se deniveleaza cu usurinta, lasand astfel urme de pasi care nu dispar si nici nu se mai pot remedia, ajungandu-se in astfel de cazuri chiar la inlocuirea rulourilor de gazon in zonele respective.
 Dupa aceasta perioada de aproximativ zece zile în care gazonul necesita udat din abundenta, cantitatea de apa va trebui redusa treptat (deoarece prea multa umiditate poate dauna gazonului) timp de o saptamana dupa care se va intra în regim normal de udare ( ex. dimineata si seara, intre 2 şi 4 litri \m.p\udare \mereu in functie de conditiile meteo si de temperatura din cursul zilei).
Dupa perioada de udare abundenta, gazonul creste suficient de mult pentru a putea fi tuns insa pentru ca aceasta operatiune sa fie posibila, va trebui sa oprim udarea cu o zi inainte si sa o pornim imediat dupa ce am terminat de tuns.
 Un alt lucru foarte important si de care va trebui sa tinem cont este tratamentul fitosanitar (fungicid). In prima saptamana de udare abundenta a gazonului(in cazul in care tratamentul nu a fost aplicat de la inceput) acesta poate fi expus riscului de imbolnavire. Putem identifica problema fiind atenti la simptome (ex: portiuni rotunde de gazon culcat in aceeasi directie,transformandu-se mai apoi in pete extinse de culoare maronie, umede). In astfel de cazuri se va opri imediat irigarea gazonului si se va interveni cu tratamente ce constau in aplicarea de fungicide. Dupa aplicarea tratamentului se sfatuieste oprirea udarii pentru inca 36 de ore, dupa care se va incepe cu cantitati mai mici de apa.
 Asadar urmand cu grija fiecare pas de montare si intretinere a gazonului ne vom putea bucura in scurt timp nu numai de gradina la care am visat dar si de pretioasele momente de relaxare alaturi de cei dragi fara prea multe eforturi in a ne deplasa dintr-un loc in altul in cautarea locului perfect pentru a ne regasi energia si buna dispozitie la sfarsitul acelor zile interminabile de munca.

 Sfatul pentru intretinerea gazonului

 Inceputul primaverii - februarie, martie

 La inceputul primaverii, pe masura ce zapada si gheata incep sa se topeasca, este momentul pentru curatarea gazonului de muschi sau frunze moarte. Curatarea gazonului de frunze si resturi, in general, este foarte indicata pentru a nu crea conditii propice dezvoltarii de mucegaiuri, pe masura ce gazonul se usuca. Inspre luna martie puteti incepe sa greblati regulat gazonul, in diferite directii. De asemenea, puteti tunde putin gazonul pentru a-l reimprospata.

 Sfarsitul primaverii - aprilie, mai

 Pe masura ce primavara avanseaza, puteti lasa mai jos lamele masinii de tuns gazonul, pentru a-l tunde mai scurt. Inlaturati orice mizerii sau gazon tuns atat inainte, cat si dupa tunderea acestuia. Daca exista zone de gazon uscate sau deteriorate, acum este momentul cel mai bun pentru a-l inlocui cu un petec de gazon proaspat sau sa plantati seminte de gazon pe acea zona pentru a avea timp sa se regenereze.

 Vara - iunie, iulie, august

 Pe toata perioada verii, este important sa tundeti regulat gazonul, chiar daca aveti impresia ca acesta nu necesita tundere. Prin tunderea regulata a gazonului, veti inlatura toate firele neregulate, mai inalte, sau varfurile buruienilor, impiedicand, astfel, extinderea acestora.
Cu toate acestea, daca este o perioada torida si foarte uscata, reduceti frecventa de tundere a gazonului la o data pe saptamana si sidicati lama masinii de tuns iarba.
In aceasta perioada este, daca este necesar, se pot aplica ierbicide special concepute pentru gazon, dar numai pe gazonul uscat, daca nu bate vantul si, ideal, aplicarea ar trebui sa se faca dimineata devreme sau seara tarziu.

 Toamna - septembrie, octombrie

 In perioada septembrie-octombrie este indicat sa va pregatiti gazonul pentru iarna, prin repararea zonelor de gazon uscat sau deteriorat, prin aplicarea de fertilizatoare care sa intareasca firul de iarba. Inlaturati periodic frunzele cazute din copaci pentru a nu deterioara firele de gazon de dedesubt. Incepeti sa reduceti frecventa de tundere a gazonului si sa nu va fie teama sa semanati seminte de gazon in aceasta perioada a anului.

Iarna - noiembrie, decembrie

In aceasta perioada ar trebui facuta ultima tundere a gaonului din an, inainte de inceperea inghetului si, de asemenea, aceasta perioada ar fi una buna pentru a va servisa masina de tuns gazonul. Evitati sa calcati pe gazon in timpul perioadelor geroase pentru a evita ruperea firelor de gazon inghetate. Continuati sa inlaturati resturile, frunzele si gunoaiele de pe suprafata gazonului si pe parcursul iernii. Cu toate acestea, aceasta este perioada cand veti aloca cel mai putin timp ingrijirii gazonului.

Tipuri de gazon şi despre privire şi scarificare/aerare

  Există, într-adevăr, tipuri diferite de gazon. Dar, în calitate de grădinari, utilizăm cuvintele în mod diferit: Vorbim despre „tipuri de iarbă” referindu-ne la diferite tipuri de iarbă dintr-un amestec de seminţe (amestecuri normale de seminţe), de ex. soiurile păiuş (Festuca) şi raigras (Lolium). Discutăm despre „tipuri de gazon” pentru a ne referi la gazon decorativ, utilitar, sportiv sau de alt tip, pentru că ele au funcţii diferite. De exemplu, un gazon decorativ nu este la fel de rezistent la stres într-o grădină particulară precum un gazon utilitar, care este mai potrivit ca loc de joacă pentru copii (numi adesea „gazon pentru joacă”). Totuşi, acest tip de gazon nu este adecvat pentru un stadion de fotbal, deoarece iarba este mult mai solicitată în acest caz din urmă. Terenurile de fotbal necesită gazoane sportive adecvate. Amestecul de seminţe defineşte în detaliu tipul de gazon. De fapt, există amestecul potrivit de seminţe pentru fiecare tip de gazon. 

Irigarea gazonului 

 În mod tradiţional, iarba a fost adesea stropită cu aspersoare. Dacă irigarea se realizează în timpul zilei, o parte din apă se evaporă fără a fi utilizată. Din acest motiv, sistemele eficiente şi care economisesc apa îşi fac simţită prezenţa din ce în ce mai mult. Cea mai elegantă soluţie, mai mult sau mai puţin standard pentru profesionişti, este sub forma aspersoarelor telescopice. Acum puteţi găsi grădinari peisagişti excelenţi, specializaţi în instalarea acestui tip de aspersor. Investirea într-un astfel de sistem înseamnă lipsa grijilor timp de mai mulţi ani, permiţând proprietarilor să-şi ude confortabil gazonul doar apăsând pe un buton sau utilizând un programator de udare. Totuşi, cei care preferă aspersoarele tradiţionale pot găsi mai mute tipuri la magazinele de desfacere de specialitate, care pot fi configurate pentru forma şi dimensiunea gazonului respectiv. Prin urmare, doar iarba este udată, nu jumătate de grădină. Cel mai bun moment pentru irigare, conform agronomilor, este dimineaţa, foarte devreme, între orele 3 şi 6. Nu trebuie să vă treziţi cu noaptea-n cap pentru acest lucru, utilizaţi un programator de udare. 

Fertilizarea gazonului 

 Odată cu tunderea ierbii, înlăturaţi şi nutrienţii din gazon: cu fiecare kilogram de resturi rămase după tundere, înlăturaţi 30 de grame de azot, 20 de grame de potasiu şi 10 grame de fosfor. Aceşti nutrienţi trebuie înlocuiţi. Gazoanele decorative au nevoie de ceva mai puţin fertilizator decât cele pe care se calcă sau care sunt supuse stresului. În mod normal, gazonul se fertilizează la patru-cinci săptămâni, începând cu martie/aprilie şi încheind cu o ultimă fertilizare de toamnă, la începutul sau la mijlocul lui septembrie, pentru a-l pregăti pentru iarnă. Cu toate acestea, acum există unele diferenţe, datorită apariţiei fertilizatorilor de gazon pe termen lung şi speciali pentru toamnă. Aşa cum am mai spus, trebuie să fiţi atenţi la informaţiile furnizate de producător pe ambalajul fertilizatorilor de gazon. Aceste informaţii vă răspund şi la întrebarea dacă puteţi utiliza fertilizator amestec în loc de fertilizator de gazon. Să analizăm proporţiile din fertilizatorul amestec – azot: fosfor: potasiu. Pentru gazon, proporţia ideală este 10:3:3-5. 

Înlocuitori de iarbă 

 Da, puteţi înlocui iarba pe alocuri, dacă vedeţi întregul ansamblu ca o „construcţie” plată şi verde. În locurile în care iarba creşte prost şi în zonele care nu sunt utilizate frecvent, puteţi utiliza arbuşti în loc de iarbă. Unii dintre aceştia fac faţă bine situaţiei în care se păşeşte pe ei din când în când, acesta fiind motivul pentru care adesea înlocuiesc iarba. Este vorba îndeosebi de ciucuşoară (Alyssum montanum), Aubrieta şi Leptinella, Saxifraga, muşeţel, Sagina subulata şi Acaena saccaticupula. Trebuie să aveţi grijă cu cea din urmă, întrucât are un fruct cu ghimpi, mersul desculţ fiind contraindicat. Recomandările de mai sus sunt pentru regiuni însorite. În regiunile umbroase, cel mai bine este să utilizaţi fragi sau căpşuni (dar nu Waldsteinia ternata, care nu creşte suficient de scundă). În zonele cu umbră, unde verdeaţa poate fi ceva mai înaltă, Tiarella, nemesia hibridă şi geranium se potrivesc foarte bine ca plante verzi cu flori, vioi şi frumoase. 

Pavarea cu iarbă 

 Pavarea cu iarbă poate fi utilizată, de exemplu, pentru o parcare sau drum de acces, în loc de pavarea cu piatră. Însă reţineţi că iarba nu creează o suprafaţă confortabilă pe mers pentru persoanele cu pantofi cu tocuri etc. Pentru persoanele cu încălţăminte cu tocuri poate fi dificil chiar şi să urce şi să coboare din maşină. Şi încă ceva: când puneţi baza pavajului, asiguraţi-vă că blocurile de pavaj sunt suficient umplute cu sol, astfel încât rămâne un spaţiu de aproximativ doi centimetri până la suprafaţa blocurilor, după ce solul a fost compactat, pentru a permite lujerilor să crească. Blocurile de pavaj umplute în întregime sunt confortabile la mers, dar iarba se uzează de la pantofi, anvelope de maşină şi chiar şi de la maşinile de tuns iarba, astfel încât suprafaţa care doriţi să fie verde va deveni cu timpul pământie.  

Margini de gazon 

 Marginile de gazon sunt destul de complicate, dar există diverse moduri de a economisi puţin timp. Dacă nu faceţi nimic în privinţa marginilor de gazon, soiurile târâtoare de iarbă se vor întinde peste straturile din jur, ceea ce vă va da şi mai mult de lucru. Dacă alegeţi pietre de margine de gazon pentru demarcare, este recomandat să le fixaţi în mortar. Când maşina de tuns iarba trece peste ele, nu se vor mişca foarte uşor, iar iarba târâtoare nu poate pătrunde prin spaţiile dintre pietre. În caz contrar, una dintre cele mai convenabile opţiuni pentru menţinerea marginilor este să lucraţi cu un foarfece cu acumulator şi mâner lung pentru margini. Astfel, nu va trebui să vă târâţi pe jos ore întregi pentru a face această treabă enervantă. 

Renovarea gazonului 

 Dacă, după trecerea iernii, în gazon au apărut găuri, este din cauză că oamenii au călcat pe iarbă când era acoperită cu chiciură, gheaţă şi zăpadă. Chiar şi alergarea rapidă pe un gazon poate duce la formarea de pete maro în locul în care picioarele ating pământul. De obicei, urmele lăsate de copiii mici pot fi eliminate prin scarificare. Golurile sunt refăcute rapid de plantele care cresc şi, dacă este nevoie, în locurile respective mai puteţi planta câteva seminţe de iarbă. Puteţi scoate zone maronii mai mari cu ajutorul unui cazmale plate, afâna pământul şi transplanta o bucată de gazon. De obicei, pentru aceasta nu este necesar să cumpăraţi rolă de gazon. Trebuie doar să luaţi câţiva centimetri pătraţi de iarbă de la margine, de unde nimeni nu va observa. Activităţile mai ample de renovare a gazonului, precum şi un nou semănat integral, sunt necesare dacă vă confruntaţi cu buruieni (vedeţi secţiunea referitoare la acest subiect). 

Râme în gazon 

 Aveţi dreptare, stimate cititor al buletinului informativ GARDENA, când spuneţi că urmele lăsate de râme pe gazonul dvs. sunt o pacoste. Totuşi, acesta este doar preţul pe care îl plătiţi pentru ca aceste creaturi să formeze un sol sănătos pentru grădină. Nu există mijloace dovedite de alungare a acestor creaturi. Singura dvs. opţiune este să irigaţi intens gazonul, forţând astfel animalele să iasă la suprafaţă şi să le adunaţi. Apoi le puteţi duce în grădina cu legume. Dar cine vrea să se chinuiască? Şi ce succes ar avea pe termen lung? Această metodă va funcţiona doar dacă o aplicaţi la momentul potrivit, înainte de momentul împerecherii şi depunerii de ouă, care are loc în iunie. 

Gazon rulat 

 Sunt din ce în ce mai impresionat de gazonul rulat; deşi este scump, are într-adevăr beneficii. În special în cazul gazoanelor mai mici, particulare, dar şi la gazoanele sportive, rezolvă problemele în doar câteva minute de muncă. Trebuie doar să nivelaţi suprafaţă, să o bătătoriţi şi să întindeţi bucăţile una lângă alta. Puteţi păşi imediat pe suprafaţa respectivă, iar după două săptămâni, suficient pentru ca rădăcinile să se prindă, să o supuneţi unei activităţi stresante. Gazonul rulat creşte durata acestuia: puteţi începe primăvara, devreme, deoarece nu trebuie să aşteptaţi temperaturi necesare semănatului. În plus, puteţi aşeza iarba toamna, târziu, când temperaturile au scăzut iarăşi sun nivelul necesar semănatului. 

Gazonul care suportă umbra 

 Nici vorbă de aşa ceva! Orice altceva aţi auzit, niciun gazon nu suportă cu adevărat umbra. Toate soiurile de iarbă au nevoie de soare. Există doar anumite soiuri de iarbă cu frunza mai lată şi, prin urmare, pot să crească ceva mai bine în locuri cu lumină mai redusă. Totuşi, pe măsură ce umbra este mai intensă, nici măcar aceste soiuri nu vor creşte satisfăcător. În zonele cu adevărat umbroase, iarba va fi acoperită de muşchi. Aşadar, afirmăm din nou: renunţaţi la ideea de gazon „care suportă umbra”, indiferent de ce scrie pe ambalaj! 

Înălţimea de tăiere 

 După semănatul de seminţe proaspete, tăiaţi iarba când lujerii au ajuns la înălţimea de aproximativ opt centimetri. În acest moment, tăiaţi gazonul până în jur de cinci centimetri; când iarba este tunsă a treia sau a patra oară şi este mai deasă, poate fi tunsă până la aproximativ trei centimetri. Nu există niciun avantaj în a lăsa gazonul să crească foarte mult şi apoi să-l tăiaţi la loc. Lujerii trebuie să aibă o anumită lungime pentru a putea face fotosinteză şi, de aceea, este mai bine să tundeţi iarba puţin câte puţin decât mai mult o dată. Pentru fiecare tundere, regula de bază este să scurtaţi firul cu jumătate sau două treimi, până la 2,5 sau 3 centimetri. Doar gazoanele din zone mai puţin însorite pot fi lăsate ceva mai lungi, până când iarba are aproximativ cinci centimetri lungime. 

Tehnica tunderii 

 Există cu adevărat o tehnică ideală de tundere. Am discutat deja parţial acest subiect odată cu informaţiile despre înălţimea de tăiere. Mai puţin şi mai des este mai bine decât tot o dată. De fiecare dată când tundeţi iarba, schimbaţi direcţia de tundere. În caz contrar, veţi împinge mereu firul într-o direcţie, ceea ce duce la culcarea ierbii. Dacă de obicei tundeţi iarba către dreapta, alternaţi tunzându-o către stânga. Din când în când, puteţi tunde şi pe diagonală, schimbând laturile. Dacă doriţi să creaţi un model în zigzag, asemenea celor din gazoanele de stadion, de pildă, aveţi nevoie de o maşină de tuns iarba cu rolă în partea din spate. Rola teşeşte iarba într-o direcţie, făcând vizibilă partea inferioară, mai deschisă la culoare şi mai strălucitoare. Puteţi utiliza această tehnică pentru a crea dungi, pătrate sau cercuri pe gazonul dvs. 

Îndepărtarea buruienilor 

 În acest caz puteţi utiliza diverse tehnici. Buruienile mai mici, cum sunt bobornicul şi trifoiul alb, pot fi îndepărtate cu un scarificator/aerator manual. Utilizaţi-l frecvent, astfel încât plantele să fie răscolite des, prevenind creşterea lor până când se usucă. Cel mai bine este să utilizaţi un scarificator mai mare, de mai multe ori şi pe suprafeţe întinse. Alte buruieni, cum sunt păpădia şi margaretele, pot fi îndepărtate cu un scormonitor de rădăcini sau cu un cuţit vechi de bucătărie.  Dacă insistaţi, puteţi scăpa de o grămadă de buruieni din grădină cu ajutorul mijloacelor mecanice. Dacă sunteţi deosebit de îngrijorat, puteţi utiliza şi un erbicid pentru a îndepărta buruienile din gazon. Dacă gazonul e copleşit de buruieni, înseamnă că acestea au pus stăpânire pe iarbă, deoarece condiţiile au fost mai favorabile dezvoltării lor. Aveţi o problemă majoră cu gazonul. Solul poate fi compact (stare indicată de prezenţa pătlaginii), murdar şi umed (margarete şi păpădii), foarte sărac (trifoi alb) sau prea acid (muşchi). În acest caz, luaţi în calcul curăţarea în întregime a acestor zone, crearea unei structuri a solului mai benefică pentru gazon şi semănarea întregii suprafeţe sau acoperirea ei cu gazon rulat. Totuşi, vă recomandăm să consultaţi un grădinar peisagist local, deoarece este dificil să evaluaţi profesionist o suprafaţă fără a o studia în detaliu. Sfat: Nu apelaţi la orice grădinar peisagist, mai ales dacă este vorba de un caz grav sau de un gazon mare. Alegeţi unul care are multă experienţă în crearea gazoanelor, cum ar fi un specialist în terenuri de golf, nu pe cineva care ştie doar să construiască ziduri de piatră naturală şi bazine de înot.  

Şoareci de câmp 

 După ce scăpaţi de cârtiţe, locul acestora este adesea luat de şoareci de câmp. Şoarecii de câmp îşi croiesc drum prin grădina dvs., fără să se oprească pentru legume, bulbi sau rădăcini de copac. Oricât de simpatice ar fi aceste animale micuţe, doar capcanele de şoareci vă vor fi de ajutor.  Dacă doriţi, puteţi utiliza capcane care nu sunt mortale. Vă puteţi da uşor seama ce tip de animal a săpat în grădina dvs.: cârtiţele sapă o secţiune transversală ovală, largă (dau pământul în lateralele corpului), în timp ce şoarecii creează o formă verticală, ovală (împing pământul înapoi, sub corp).  

Scarificarea / Aerarea 


 Scarificarea este extraordinară, deoarece vă permite să curăţaţi bine iarba o dată, de două sau de trei ori pe an. Eliminarea resturilor din gazon readuce aerul şi lumina în părţile inferioare ale ierbii, făcând ca firele să fie mai viguroase. Fertilizatorul poate ajunge iarăşi la rădăcini şi nu mai hrăneşte muşchiul şi bacteriile de descompunere din resturile dintre fire. Acest lucru este cu siguranţă util în lupta împotriva buruienilor. Scarificaţi prima dată acum, în martie, apoi la mijlocul sau la sfârşitul lunii mai şi a treia oară la începutul lui septembrie. De fiecare dată când scarificaţi, la fel ca în cazul tunderii ierbii, schimbaţi direcţia din care abordaţi firele şi din când în când lucraţi pe diagonală, conform explicaţiilor din informaţiile despre cea mai bună tehnică de tundere de mai sus. După scarificare, adăugaţi calcar şi fertilizator şi, dacă este nevoie, semănaţi din nou spaţiile goale. După scarificare, cel mai bine este să faceţi aerare.