architecture & consulting

22 apr. 2012

bruce lee



 Am scris acest articol in amintirea clipelor unei copilarii ceausiste in care ma inghesuiam “la video” alaturi de alti pusti de-o seama si asteptam nerabdatori cu totii, ca eroul filmelor de actiune sa goneasca macar pentru cateva ore cenusiul “Epocii de Aur”. In amintirea acelor momente, dedic acest articol memoriei unicului Bruce Lee, precum si miilor de colegi de generatie care nu vor uita niciodata farmecul usor clandestin al vizionarii filmelor “la video”.

  Bruce Lee va fi tinut minte intotdeauna ca un mare star al filmelor de arte martiale pentru ca a schimbat cu doar 4 filme imaginea acestora in ochii publicului. A fost primul actor asiatic a carui succes fenomenal a dominat filmele asiatice si non-asiatice, ajungand in atentia Hollywood-ului. Cu toate acestea, nu trebuie sa confundam gesturile sale din filme cu arta sa Jeet Kune Do.
  
  A vorbi despre Bruce Lee, actorul, cineastul, instructorul de arte martiale, filozoful, inseamna a-ti alege cu mare grija cuvintele. Ca sa nu superi milioanele de tineri, in primul rand, de orice rasa sau culoare, care s-au orientat datorita lui catre artele martiale.

  S-a nascut pe 27 noiembrie 1940, anul Dragonului, intr-un spital din Chinatown (cartier al emigrantilor chinezi) din San Francisco. Tatal sau, Lee Hoi Chuen, comedian si sef al unei trupe de opera cantoneza se afla in turneu in New York, fratii, surorile si bunicii la Hong Kong, in directie opusa. Se intelege ca eurasiatica Grace Li, mama celui ce avea sa se numeasca mai tarziu, Bruce Lee, aflata pe pamat strain, dorea sa atraga bunavointa zeilor, conform Je Suis Mort.
   De aceea il numeste pe cel de-al patrulea copil al sau Li Jun Fan, “Protectorul lui San Francisco”. Mai tarziu, infirmiera maternitatii, precizeaza Je suis Mort, i-a dat un prenume americanizat, Bruce, pe care abia dupa 13 ani actorul l-a acceptat. E si momentul cand se inscrie la o scoala de limba engleza. Parintii se hotarasc sa se intoarca in apartamentul lor din Hong Kong, impreuna cu Bruce.


  Lee incepe practicarea artelor martiale cu stilul Tai Chi. Primul profesor i-a fost tatal sau, apoi a trecut la alte stiluri cum ar fi Hung Gar sau Wing Chun.
  In 1955 motivand ca mama lui Bruce este jumatate nemtoaica, elevii avansati ai profesorului sau de Wing Chun - Yip Man l-au „presat” pe acesta sa nu mai predea celor care nu erau „rasa pura” si sa-l elimine pe Bruce din scoala. Yip Man a cedat acestei cereri, dar i-a spus ca se poate antrena cu  William Cheung si Wong Shun Leung.
  Este momentul in care Bruce Lee mai studiaza stiluri ca Choy Li Fut, Bak-Fu Pai, Eagle Claw, Ny Ying Ga (sistemul celor 5 animale), Bak Mei Pai.
  Unul dintre expertii in kung fu cu care a studiat Bruce Lee a fost Siu Hon Sung, care a afirmat ca Lee de-a dreptul genial, reusind sa invete miscarile de baza in numai 3 zile! 
 In 1958 devine campionul Hong Kong-ului la Cha Cha si ca mai apoi Lee participa la Campionatul de box organizat de La Salle College unde va castiga invingandu-l si pe cel care domina de 3 ani, campionul Gary Elms
 Datorita tatalui sau, Bruce ajunge foarte devreme star. Joaca intr-o serie de flme, mai mult sau mai putin de succes. Dar, la 16 ani, cu “The Orphan”, se incheie prima parte a carierei cinematografice. Dragonul, cum mai este denumit, isi descopera cea de-a doua pasiune: artele martial.
 Cunoscutul William Cheung, marele maestru al artei traditionale martiale “Wing Chun Kung Fu”, il va introduce si initia in acest sistem, dar ii va deveni si cel mai bun prieten. Progreseaza foarte repede, fiindca aceasta era singura lui obsesie: sa-si implineasca visul de a transmite mai departe invataturile lui.




  Ia contact cu strada, unde descopera lumea bandelor rivale, devenind seful uneia dintre ele. Cum singur marturiseste, nu stie ce s-ar fi intamplat cu el daca ar fi continuat. Mafia chineza, desi nu a facut parte din ea, ii putea pune oricand in pericol viata.


 Drumul spre America

  Parintii il trimit sa studieze la San Francisco, apoi la Seatle, unde lucreaza ca chelner la un restaurant. Isi continua studiile, obtinandu-si licenta. In parcuri, invata Kung Fu. Se inscrie la Universitatea din Washington, preocupat fiind de filozofie, insa o abandoneaza dupa trei ani. Se casatoreste cu tanara studenta suedeza Linda Emery, sprijin important in viata sa.

  Relatia dintre Bruce Lee si viitoarea lui sotie Linda Emery a inceput la scoala unde acesta tinea cursurile de arte martiale.
Fara nici o exagerare, Linda a fost suportul de care Bruce a avut nevoie pentru a atinge realizarile sale. Nu degeaba exista acea vorba “In spatele fiecarui barbat de success exista o femeie puternica”.
  Intalnirea pe care cei doi si-au dat-o la un restaurant din Seattle s-a transformat intr-o legatura serioasa, si chiar si atunci cand Bruce a fost plecat din Seattle, cei doi tineau legatura prin scrisori.
In august 1964, Bruce s-a intors in Seattle cu un inel de logodna si a avut de infruntat rasismul din acea perioada, casatoriile inter-rasiale fiind ceva de neconceput.
  Singurul invitat din afara familiei la nunta a fost prietenul sau Taky Kimura, care i-a fost si cavaler de onoare.

Brandon  si Shannon Lee

  Născut în Oakland, California, la 1 februarie 1965, Brandon Lee este initiat in artele martiale de catre tatal sau chiar din momentul in care invata sa mearga, astfel ca la numai 5 ani participa alaturi de Bruce Lee la o demonstratie. Printre altele, micul luptator sparge o scandura cu pumnul!
  Dupa moartea lui Bruce Lee, anii trec, Brandon termina liceul si studiaza actoria, dorind sa calce pe urmele tatalui sau. Exista o mare apasare asupa umerilor sai, prin fatul ca era fiul celui mai celebru practicant de arte martiale de pe planeta. Despre acest lucru, el declara: “admir filmele facute de tatal meu, dar nu doresc sa-l imit si sa devin un biet Bruce Lee, un imitator”.
  Primul rol l-a avut in filmul „Kung Fu: The Movie“, in care, ca o ironie a sortie fusese respins de la distributie chiar tatal sau. Motivul? Arata prea chinez!
  Urmeaza filmul „Legacy of Rage“ (1986) in care il va avea ca oponent pe Bolo Yeung. Dupa inca un film - „Laser Mission“, va juca in „Showdown in Little Tokyo“ alaturi de Dolph Lundgren. Este foarte apreciat in acest film, dar mai ales in urmatorul: „Rapid Fire“ (1992).
  Aflat pe culmile succesului, i se propune rolul principal in filmul THE CROW, care din pacate ii va aduce si tragicul sfarsit fiind impuscat pe platourile de filmare. Accident sau crima, cert este ca aceasta intamplare face ca mitul “blestemului demonilor” sa revina in actualitate.
Pe 31 martie 1993, la numai 28 de ani, Brandon Lee moare fiind ingropat alaturi de tatal sau in Lake View Cemetery, Seattle.


  Mai putin cunoscuta si mai putin mediatizata decat tatal si fratele ei, Shannon a fost nascuta in Los Angeles, California, fiind al doilea copil al lui Linda si Bruce.
  La moartea tatalui ei, in 1973, impreuna cu mama sa au revenit in SUA si au locuit intai in Seattle si apoi in L.A.
In 1994, ea s-a maritat cu Ian Keasler si impreuna au o fetita, Wren.
Debutul in filme a fost in 1993, in filmul biographic al tatalui ei - Dragon: The Bruce Lee Story. A mai jucat apoi in alte filme cu buget redus cum ar fi: High Voltage (1997), Enter the Eagles (1998) in care il are ca oponent pe marele campion de kickboxing, neinvinsul Benny Urquidez si Lessons for an Assassin (2001). Alaturi de Sammo Hung a aparut intr-un episod din serialul difuzat si la noi Martial Law (Expertul) si in SF-ul Epoch are deasemeni o aparitie notabila.
  Este presedinta The Bruce Lee Foundation si producator-executiv al serialului biografic Bruce Lee care va aparea luna viitoare - The Legend of Bruce Lee.




  Dar sa continuam cu povestea...incepe sa predea artele martiale. Dupa ce a castigat batalia cu deschiderea si inchiderea scolilor de Kung Fu, a dezvoltat Jeet KuneDo, arta bazata pe experienta personala si filozofie martiala, in Hong Kong.
  Ed Parker, parintele karatist american, l-a solicitat pe Bruce Lee sa-l insotesca in primul sau turneu international de karate, unde este foarte multumit de prestatia sa. Iar producatorul Wiliam Dozier, in cautarea unui actor pentru rolul din serialul de televiziune “The Green Hornet”, il gaseste potrivit pe Bruce Lee. Familia se muta in Los Angeles, pentru ca Lee sa inceapa filmarile. In acelasi an, 1966, deschide aici o scoala de Fan Gung Fu.

 Lui Lee i se pareau cumva rigide, formale si impractice toate conceptele din spatele metodelor traditionale de lupta. A inceput sa adauge astfel sesiunilor de Wing Chun, lucru cu greutati pentru dezvoltarea fortei, alergari pentru cresterea rezistentei, stretching pentru flexibilitate si altele. In paralel, Lee era atras de studiul diverselor forme de lupta in dorinta sa de a crea o metoda eficienta 100%. Studiaza si adopta in acesta directie, elemente din boxul englezesc, scrima, jiu-jitsu, lupte libere, tae-kwon-do, Muay Thai, Choy Lee Fut, Tang Lang Quan, Hung Gar.

  Prin intermediul prietenului si elevului sau filipinez Dan Inosanto, Bruce Lee adauga tehnici de baston si cutit din Kali si Escrima. Dupa cum afirma expertii in domeniu,
Bruce Lee este cel care a creat conceptul modern de MMA. El a avut o atitudine vizionara cand s-a dezis de limitarile stilului, alegand sa studieze mai multe scoli de lupta, creand astfel conceptul modern de “Cross Training”, fara de care curentul MMA, atat de popular astazi, nu ar fi putut exista.

  Acesta intrebare a framantat pe multi dintre cei sceptici cu privire la calitatile psiho-motorii expuse de Lee in filmele sale. Realitatea si demonstratiile oferite de Micul Dragon vin insa cu niste date incredibile, dar adevarate.

 Bunaoara,
Lee lovea de 500 de ori pe zi intr-o galeata plina cu nisip pentru a-si durifica degetele si pumnii. Trupul sau arata ca o expresie a unei pantere salbatice camuflata intr-un corp uman. Joe Weider, fondatorul culturismului modern, afirma ca “Bruce Lee avea cel mai definit trup pe care l-am vazut vreodata”. In bibilioteca sa, Bruce Lee adapostea nu mai putin de 14 de lucrari de specialitate despre culturism, fiziologie, anatomie, gimnastica, haltere si kinetoterapie. Pentru a lucra grupe dificile de muschi, a inventat o serie de aparate care-i poarta astazi numele. Explozia si viteza miscarilor sale erau dovada clara ca Micul Dragon ajunsese la stadiul controlului energiei Qi.

  Altfel nu se pot explica performante precum acelea in care miscarile de lupta ale lui Lee erau atat de iuti incat nu puteau fi captate de o camera cu 24 de cadre pe secunda, cameramanii fiind nevoiti sa-l fimeze cu camere de 32 cadre pe secunda . Intr-o demonstratie cu public a vitezei de care dispunea, Lee obisnuia sa smulga o moneda din palma unei persoane inainte ca acesta sa o fi  inchis, avand timp sa-i lase o alta moneda in locul celei inhatate. Lee putea sta in pozitia “briceagului” pentru o perioada de 30 de minute.



 Intre 1967-1971, da lectii private lui James Gamer, James Coburne, Steve Mc Quenn sau Roman Polanski. In 1970 s-a accidentat foarte grav, nemaiputand merge. Medicii ii recomanda repaus. Este momentul cel mai dureros din viata Dragonului, fiindca nu-si putea pune in practica filozofia, de acum consolidata, a artelor martiale. Asta se intampla in timp ce serialul “Green Hornet” se bucura de un succes enorm in Asia, iar Brucee Lee atinge statutul de superstar.
 Cariera reala in cinematografia incepe, de fapt, cu “Big Boss”, pentru care s-a filmat in Thailanda, aproape de Bangkok. Va fi proiectat si terminat in Hong Kong. Brucee Lee a fost nu numai actor, ci si co-producator pentru “The Way of the Dragon”, ce a batut toate recordurile in Asia de sud-est.
 Apoi este producator, regizor, scenarist, coregraf si starul din “Dragonul”, cel mai mare succes. Sase luni mai tarziu, lucreaza pentru filmul chinezo-american “Enter the Dragon”, regizat de Robert Clouse. “Operatiunea Dragonul”, lansat in Hong Kong, inregistreaza un succes fenomenal, in 1973.







 Moartea unui gigant

 In timpul unei sincronizari pentru viitorul film “Game of Death”, Bruce Lee se prabuseste. Este dus la spital, unde i se face un examen neurologic si i se prescrie tratament.
 La 20 iulie 1973, se intalneste cu producatorul Raymond Chow, pentru a discuta despre turnarea filmului “Game of Death”. In rolul feminin trebuia sa joace actrita taiwaneza Betty Ting Bei, fosta amanta a lui Raymond si prietena proaspatului divortat, Bruce Lee. In drum spre propria-i resedinta, Bruce sufera un nou atac cerebral. Betty ii da un sedativ. Surse media vorbesc despre un amestec de aspirina cu un relaxant muscular. A cerut sa doarma si nu s-a mai trezit.


 Controversele legate de moartea Lui Bruce nu au incetata sa apara. La autopsie, s-a constatat existenta unui edem cerebral, cauzat de alergia la aspirina. S-a pomenit si de descoperirea in trupul sau a unor urme de canabis. S-a mers mai departe si s-a emis parerea ca ar fi fost otravit.
 A murit la numai 32 de ani, fara sa-si indeplineasca toate visele. 20.000 de admiratori l-au insotit spre cimitirul din Seatle. Legenda Marelui Dragon ramane inca vie.
  Membrii familiei lui Bruce, la fel ca şi apropiaţii acestuia, au fost convinşi că Bruce Lee a fost ucis de maeştri ai artelor marţiale, cu care s-a aflat în conflict nu de puţine ori sau de malaezienii păstrători ai secretului "palmei vibrânde".
Puţină lume ştia că Bruce suferise cu două luni mai devreme un serios accident cerebral. Se pare că, Lee a trăit o bună bucată de timp cu câteva vase de sânge capabile oricând să se spargă.
 Bruce Lee a fost înmormântat în cimitirul Lake Wiew din Seatle. În 1993, alături de tatăl său a fost înmormântat şi Brandon Lee. În nici una dintre zilele scurse de la moartea lui Lee, de pe mormântul său n-au lipsit florile aduse de cei pentru care legenda trăieşte.














  Filmele sale produse în Hong Kong și la Hollywood, au ridicat filmele tradiționale de arte marțiale din Hong Kong, la un nou nivel de popularitate și aplauze, stârnind un val de interes major în artele marțiale chinezești în Occident în anii 1970. El este cunoscut pentru rolurile sale din cinci filme de lung metraj, ''Marele șef'' de Lo Wei (1971) și ''Pumnul furiei'' (1972); ''Calea dragonului ''(1972), scrise și regizate de Lee; ''Intrarea dragonului'' de Warner Brothers' (1973), regizat de Robert Clouse; și ''Jocul morții'' (1978), regizat de Lee. Lee a devenit o figură iconică cunoscut în întreaga lume și rămâne foarte popular în rândul persoanelor din Asia, în special printre chinezi, deoarece a descris naționalismul chinez prin filmele sale.

 

1. Big Boss (1971)

2. Fist of Fury (1972)

3. Way of the Dragon (1972)

4. Enter the Dragon (1973)

5. Game of Death (1978)

6. Game of Death 2 (1981)


  

Filmografie






1941 Golden Gate Girl 金門女 Un sugar
1946 The Birth of Mankind


1948 Wealth is Like a Dream 富貴浮雲

1949 Sai See in the Dream 夢裡西施 "Yam Lee"
1950 The Kid 細路祥 "Kid Cheung"  My Son, Ah Chung
1951 Infancy 人之初 "Ngau"
1953 A Myriad Homes 千萬人家

Blame it on Father 父之過
 Father's Fault
The Guiding Light 苦海明燈 "Un adolescent"
A Mother's Tears 慈母淚

In the Face of Demolition 危樓春曉

1955 An Orphan's Tragedy 孤星血淚 "Frank (copil)"
Orphan's Song 孤兒行

Love

Love Part 2 愛(下集)

We Owe It to Our Children 兒女債

1956 The Wise Guys Who Fool Around 詐痲納福

Too Late For Divorce 早知當初我唔嫁

1957 The Thunderstorm 雷雨 "Chow Chung"
Darling Girl 甜姐兒 "Studentul prieten" / "Partenerul de dans"
1960 The Orphan 人海孤鴻 "Sam"
1969 Marlowe 醜聞喋血 "Winslow Wong"
The Wrecking Crew 風流特務勇破迷魂陣 Coreograf lupte
1970 A Walk in the Spring Rain 春雨漫步 Director de acțiune
1971 Marele șef 唐山大兄 "Cheng Chao-an"
Director de acțiune
 Pumnii furiei
1972 Fist of Fury 精武門 "Chen Zhen"
Director de acțiune
 Conexiunea chinezească
Fist of Unicorn 麒麟掌 Cameo
Director de acțiune
The Unicorn Palm
Calea dragonului 猛龍過江 "Tang Lung"
Director
Director de acțiune
Producător
Scenarist
 Return of the Dragon
Jocul morții 死亡的遊戲 "Hai Tien"
Director
Director de acțiune
Producător
Scenarist
Lee moare înainte de a termina acest film. La montaj s-au adăugat imagini din filmările anterioare, abia în 1978.
1973 Intrarea dragonului 龍爭虎鬥 "Mr. Lee"
Director de acțiune

1978 Jocul morții 死亡遊戲 "Billy Lo"
Lee apare doar în câteva scene, cu filmări anterioare morții sale.
1981 Jocul morții 2 死亡塔 "Lee Chun Keung"

Tower of Death


* de a pastra si perpetua arta Jun Fan JKD si de nutri respect pentru Bruce Lee
* de a raspandi informatii in comunitatile de arte martiale si pulicului larg bazate pe scrierile si notele lui Bruce Lee si pe experientele personale ale familiei, elevilor  si prietenilor..
* de a servi ca un “depozit viu” pentru toate aspectele variate ale  Jun Fan Jeet Kune Do incluzand antrenament fizic si tehnic, suport istoric, baze stiintifice si un studiu filosofic/mental/ spiritual.
* de a pastra standarde inalte de calitate cu privire la raspandirea de informatii privind arta si fondatorul ei.
* de a stabili un cod de etica privind un respect mutual intre membrii Nucleus si instructorii si practicantii de  Jun Fan Jeet Kune Do.
* de a acorda recunoastere si de a legitima instructori si practicanti de  Jun Fan Jeet Kune Do. 

Bruce Lee a fost desemnat de revista Time unul dintre cei 100 cei mai influenţi oameni ai secolului 20.

The Bruce Lee Foundation

 ''The Bruce Lee Foundation''este o organizatie de utilitate publica menita sa pastreze, sa perpetueze si sa raspandeasca filisofia si Arta lui Bruce Lee, programe educationale, programe de instruire in stilul lui Bruce Lee si Muzeul Bruce Lee.
  Consideram ca Arta lui Bruce Lee inca poate strapunge barierele mintilor cu prejudecati sau cele ale rasismului.
  Bruce Lee a fost inainte de toate o persoana deosebit de sensibila la problemele celor din jur si a ajutat multe persoane. Ca un exemplu, el a contribuit la strangerea de fonduri pentru persoane cu dizabilitati fizice in 1967 si pentru ajutorarea persoanelor afectate de taifunul din Hong Kong in 1972.
  Conducerea si membrii Bruce Lee Foundation sunt dupa cum urmeaza:

          Shannon Lee, fiica sa – presedinte
          Kris Storti – secretar
          John Boone – trezorier
          Taky Kimura - fost elev Bruce Lee
          Allen Joe
          Charlotte Parker
          Teri Tom