architecture & consulting

31 ian. 2012

sobe si seminee

 Modele cu design fara varsta sau in stil modern, negre sau colorate, imbracat cu steatit, otel emailat sau gresie, cu o capacitate mare de inmagazinare a caldurii.

  Pentru case cu energie scazuta si case pasive aveti nevoie de o soba autorizata independenta de aerul din incapere.

Necesarul de caldura
  La alegerea sobei dumneavoastra trebuie sa aveti in vedere, pe langa detaliile optice, si necesarul de caldura.
  In cazul cladirilor noi, bine izolate aveti nevoie de un randament mai mic, la cladirile vechi, de unul mai mare, la aceeasi suprafata a incaperii.

  Trebuie sa hotarati si daca veti folosi soba pentru incalzirea suplimentara sau ca singura instalatie de incalzire, in mod de utilizare continua.

  Capacitatea de incalzire a incaperii
  Datele sunt calculate pentru conditii de incalzire dificile. Pentru cladirile care indeplinesc conditiile de mentinere a caldurii, necesarul de incalzire este mai mic.

  La alegerea sobei dumneavoastra sa verificati cu atentie dimensiunile incaperii si conditiile de incalzire ale locului unde se preconizeaza instalarea, deoarece:
• in cazul alegerii unei capacitati prea mari, nu va fi atins gradul de eficienta optim, de aici rezultand cheltuieli de incalzire inutil de mari. O utilizare constanta la capacitate mica, are ca urmare depunerea unui strat de funingine in soba, in special pe geamul radiant al ferestrei. In cazul utilizarii la capacitatea nominala, peretii sobei si fereastra radianta sunt acoperite de funingine doar minimal.

• in cazul alegerii unei capacitati prea mici, pericolul supraincalzirii sobei este foarte mare. Prin aceasta soba va suferi daune in timp foarte scurt. In acest caz, garantia producatorului nu mai este valabila.

 Semineul sau soba,se aseaza pe o pardoseala orizontala, stabila si neinflamabila. Pentru acoperirea podelii se poate folosi suport stabil, neinflamabil, care sa iasa in fata cazanului cel putin 50 cm in fata si 30 cm in lateral.

 In zona de iradiere a semineului, la distanta de 80 cm in jurul lui nu trebuie sa fie nici un fel de obiect inflamabil si  degradabil  de la  caldura emanata.

 Inainte de a lega semineul de cos, consultati-va cu un specialist.

 Elementele de legatura (rozeta si burlane) trebuie sa fie montate etans si trainic, dar astfel incat sa nu patrunda in sectiunea de trecere a cosului. Burlanele sa fie cu aceeasi dimensiune ca si terminatia semineului.

  Este recomandat ca, semineul sa lucreze cu cos individual. Daca se leagă si alte dispozitive de incalzire in acelasi cos, acesta trebuie să fie calculat pentru aceasta.

 Catre semineu trebuie sa intre aer proaspat, macar 4 m3/h pentru fiecare kilowatt din capacitatea lui de caldura. In caz de necesitate se asigură afluenta din incaperile vecine sau aer din exterior.

 Procesul de ardere al semineului nu trebuie sa "simta" deficitul de aer la actionarea de aspiratii gravitationale sau de constrangere, fiindca aceasta este premisa pentru ardere incompleta sau intoarcere de gaze arse in incapere.

 Utilizati numai lemne naturale netratate chimic, precum si brichete de lemn fara clei de legatura.
Important este ca lemnele sa fie uscate. Uscate se numesc lemnele care au umiditate sub 20%. Acestea se obtin prin depozitare in mediu uscat si aerisit cel putin 2 ani. Lemnele se depoziteaza taiate si asezate, iar grosimea lor trebuie sa fie intre 5 si 15 cm.
 De ce nu trebuie sa se utilizeze lemne umede?
1. Umiditatea din lemne reduce caldura lor de ardere. Cea mai mare parte a caldurii se consuma pentru evaporarea umiditatii, iar restul poate sa nu fie suficient pentru asigurarea incalzirii necesare. De exemplu pentru 20 kg. lemne umede poate sa insemne 10 kg. lemne uscate si 10 litri de apa adaugate in foc;
2. Aburul reduce temperatura de incalzire si ajuta la formarea funinginii, care se aduna si se formeaza - un strat negru si solid - pe peretii camerei de ardere, ceramicii de sticla, burlanelor si cosului;
3. Creste  poluarea mediului inconjurator, intrucat gazele  parasesc cosul nearse.

Scopul aprinderii este sa incalzeasca peretii camerei de ardere, burlanelor si cosului pentru realizarea tirajului print-un foc stabil intens, fara a fi nevoie de deschiderea repetata a usii pentru ajustarea ei.

1. Inainte de reaprindere curatati cenusa de pe gratar;
2. Deschideti complet clapetele pentru aerul primar si pentru gazele de fum;
3. Puneti doua lemne sparte in camera de ardere, paralel unul peste altul pe cele doua parti ale gratarului;
4. Mototoliti un ziar citit si puneti-l in partea din fata a gratarului, intre lemne. Nu utilizati hartie satinata sau impregnanta;
5. Peste hartie adaugati surcele mici uscate. De preferat, pentru aprindere, sunt surcelele din lemn moale. Asezati surcelele in asa fel incat sa nu se darame si sa nu se stinga focul. Peste surcele puneti cateva lemne despicate;
6. Aprindeti hartia. Cand hartia se aprinde, inchideti usa camerei de ardere;
7. Lasati clapa pentru aerul primar deschisa, pana cand flacara cuprinde intreaga camera de ardere. Scopul este sa aprindeti semineul din prima incercare, cu un bat de chibrit, fara forfota excesiva si adaugare multipla de hartie si surcele.
 
 Nu asteptati ca toata caldura emanata de foc sa fie constanta in timp. Lemnele ard cel mai bine la cicluri. Ciclu este timpul de la aprindere al lemnelor alimentate deasupra jaraticului pana la transformarea intr-un strat nou de jar. Fiecare ciclu poate asigura caldura pentru cateva ore, in functie de cate lemne si cum sunt alimentate. Niciodata nu adaugati numai cate un lemn-doua. Numarul lor mai mare este necesar pentru formarea unui strat de jaratic, care retine caldura si mentine arderea. Lemnele despicate, aruncate in mod incrucisat ard mai repede, intrucat aerul care intra are posibilitatea sa ajunga la toate lemnele in acelasi timp. Astfel de asezare este adecvata la necesitatea separarii intensive de caldura.

 Pentru atingerea unui foc stabil indelungat, adunati carbunii pe gratar si puneti peste ei in mod compact lemne mai mari. Indesarea, in paralel, aranjarea lemnelor previne infiltrarea de aer si flacari intre ele si pastreaza interiorul cupei  pentru ardere mai tarzie. Deschideti complet regulatorul de aer primar. Cand lemnele din exterior se aprind, reduceti aerul pana la intensitatea de ardere dorita a focului.

 Cate lemne sunt necesare depinde de puterea semineului si caldura dorita. Cantitatea de lemne uscata utilizata este 0.36 pana la 0.5 kg pe ora pentru fiecare kilowatt putere de incalzire recomandata. Cifra mai mica este valabila pentru lemnele mai uscate.
  Arderea trebuie sa decurga prin prezenta flacarilor pana la transformarea lemnelor in jaratec. Scopul este sa nu mocneasca si sa scoata fum. Fumul nu este un produs normal pentru arderea lemnelor ci este urmarea a unei ardei incorecte; Daca in semineu exista caramizi rezistente la caldura, ele trebuie sa-si mentina culoarea naturala in galben-maro si nu in negru; Cu lemne uscate si regulator de aer primar suficient, trebuie sa fie "atinsa" aprinderea la fiecare noua prealimentare; Sticloceramica de pe usa (daca exista) trebuie sa fie curata in permanenta; Gazele degajate pe varful cosului trebuie sa fie incolore sau albe. Fumul gri denota o ardere mocnita si incorecta.

Caracteristici tehnice ale cahlelor de teracota:
- rezistenta mecanica ridicata, datorita arderii la temperatura de vitrificare;
- glazura fiind o masa sticloasa asigura cahlelor rezistenta la agentii chimici cu care pot veni in contact;
- suprafata glazurata a cahlelor asigura un aspect placut prin diferite nuante si culori;
- utilizand la fabricarea cahlelor, ca materie prima argile refractare, sobele si semineele construite din piese de cahle rezista cel putin 50 de ani la ciclurile de incalzire supuse.

 Intretinerea sobelor si semineelor
 
 Vopseaua termorezistenta cu care este vopsita se "arde" in timpul primelor doua aprinderi si devine stabila din punct  de vedere tehnic. La arderea proprie a vopselei spatiul trebuie sa se aeriseasca de aburii formati;In timpul functionarii usa semineului trebuie sa fie inchisa. La deschiderea usii pentru alimentare se inchid regulatoarele pentru aerul primar si sa se bage de seama la doborarea combustibilului si caderea lui in afara semineului; 
 Puterea semineului se regleaza cu ajutorul clapetelor pentru aerul primar si la iesire pentru gazele de fum; 
 Clapeta de fum la canalul de fum regleaza cantitatea de iesire a gazelor de fum din produs. Ea se dirijeaza din maner, asezata in partea de sus, pe terminatia tevii pentru tevile canalului;
 Sobele de gatit se comuta in regim "coacere" prin tragerea clapei deasupra cuptorului;
 Nu atingeti semineul cu mainile goale, pana când acesta nu se raceste; 
 Cenusarul sa se curete in fiecare zi. Nu aruncati cenusa in vase de plastic;
 Regulat  curatati sectiunile de trecere a gazelor de fum in semineu si burlane;
 Suprafetele vopsite se curata cu o carpa putin umeda. Nu folositi preparate de curatare. Daca doriti sa improspatati vopseaua, folositi spray - flacon corespunzator;
 Pentru o curatare mai usoara a scobituii in soba de gatit, se ridica partea de jos care se misca, a cuptorului; 
 Sticla se sterge cu carpa umeda, iar in caz de necesitate se poate spala cu preparate de curatat, sau apa. Sticlele calite se spala si usuca in mediu rece;
 Pentru prevenirea condensului si posibila coroziune, cand semineul nu se exploateaza timp indelungat (de exemplu, in perioada de neincalzire), acesta nu trebuie sa fie curatat de praf si reziduri de combustibil, iar elementele de reglare se deschid, pentru circulatia buna a aerului, in jur, si prin semineu;
 Sa nu se efectueze schimbari neautorizate in constructie;
 La renovare sa se foloseasca piese de rezerva originale, de la producator.

Sugestii pentru soba dumneavoastra

Tabel cu componenta diferitelor marimi de sobe turn in raport cu volumul incaperii.

Nr.
Volumul
incaperii
Marimea sobei Componenta sobei
PT CT CC LC Cap. Bur.
1.  30 - 40  2 - 2 - 5 10 20 8 4 1 1
2. 40 - 50 2,5 - 2 - 5 15 20 8 6 1 1
3. 50 - 60 2 - 2 - 6 12 24 8 4 1 1
4. 60 - 70 2,5 - 2 - 6 18 24 8 6 1 1
5. 60 - 70 2 - 2 - 7 14 28 8 4 1 1
6. 70 - 80 3 - 2 - 6 24 24 8 8 1 1
7. 70 - 80 2,5 - 2 - 7 21 28 8 6 1 1
8. 80 - 90 3 - 2,5 - 6 30 24 8 10 1 1
9. 90 - 100 3 - 2 - 7 28 28 8 8 1 1
10. 90 - 100 2,5 - 2 - 8 24 32 8 6 1 1
11. 100 - 110 3 - 2 - 8 32 32 8 8 2 1
12. 100 - 120 3 - 2,5 - 7 35 28 8 10 2 1
13. 100 - 120 3,5 - 2, 5 - 7 42 28 8 12 2 1
14. 120 - 140 4 - 2,5 - 7 49 28 8 14 2 1
15. 120 - 140 3 - 2,5 - 8 40 32 8 10 2 1
16. 140 - 160 4 - 3 - 7 56 28 8 16 2 1
17. 140 - 160 3,5 - 2,5 - 8 48 32 8 12 2 1
18. 140 - 160 3 - 2,5 - 9 45 36 8 10 2 1
19. 160 - 180 4 - 2,5 - 8 56 32 8 14 2 1
20. 180 - 200 4 - 3 - 8 64 32 8 16 2 1
21. 180 - 200 3,5 - 2,5 - 9 54 36 8 12 2 1
22. 180 - 200 4 - 2,5 - 9 63 36 8 14 2 1
23. 200 - 220 5 - 2,5 - 8 72 32 8 18 2 1
24. 200 - 220 4 - 3 - 9 72 36 8 16 2 1


Abrevieri:

PT arrow  Placa teracota
CT arrow  Colt teracota
CC arrow  Colt cupola
LC arrow  Lateral cupola
Cap. arrow Capac de curatire
Bur. arrow  Burlan
PP arrow  Placa podea
BC arrow  Brau Coloseum
LBC arrow  Lateral brau Coloseum
C ac. arrow  Colt acoperire
L ac. arrow  Lateral acoperire


--------------------------------------------

  

3 - 2 - 8
fata arrow       3 randuri
lateral arrow    2 randuri
 

inaltime arrow 8 randuri


 


 


Suprafata
incalzita

Suprafata
de baza

Volum
incalzit

Greutate parte
ceramica

Greutate
totala

Lungime
Latime
Inaltime

m2
m2
m3
kg
kg
m
m
m


















22,5
0,2904
54
212
350
0,66
0,45
1,8


 

Element circular cu portita pentru cos de fum, echipat cu garnitura etansa

element circular pentru cos de fum  Element cu portita de inspectie  din otel inox cu perete dublu, izolat termic si echipat cu garnitura etansa, se aplica in partea de jos a fiecarui cos - este necesar pentru inspectie.


Element circular cu gaura de racordare la 45°

element circular pentru cos de fum  Racordul la 45° reduce cu mult pierderea de tiraj si depunerea de funingine, aspecte ce reprezinta principalele probleme in exploatarea aparatelor pe combustibil lemnos! Tubulatura de inox din poza are doar scop de exemplificare.


Element rectangular pentru cos de fum

element rectangular pentru cos de fum  Element din lut ceramic, dintr-o singura bucata, cu imbinare mama – tata, perete dublu cu strat de aer, cu lungimea de 50 cm.Sectiune interna circulara, sectiune externa patrata. Se foloseste pentru orice tip de combustibil.


Cosul
  Inainte de cumpararea sobei, solicitati sfatul cosarului dumneavoastra, referitor la masura in care cosul dumneavoastra este potrivit pentru utilizarea instalatiei de incalzire pe care intentionati sa o cumparati.

  Toate sobele si semineele trebuie racordate la cosuri zidite sau acoperite, altfel nu este posibila o functionare fara probleme. Datele pentru calculatia cosului sunt mentionate in datele tehnice ale fiecarei sobe in parte.

  Cu ajutorul acestor valori, masuratori si a conditiilor de la fata locului ale cosului dumneavoastra, cosarul poate calcula exact, daca cosul dumneavoastra este potrivit pentru soba aleasa.

  Luarea in folosinta a sobei trebuie sa fie aprobata de catre cosar, dupa montarea acesteia. Tipurile de constructie ale semineelor Semineele apartinand tipului 1 de constructie au o camera inchisa de ardere a focului, ale carei usi se deschid numai pentru manipulare.

Usa
  Trebuie construita in asa fel, incat la lasarea libera in pozitie deschisa, sa se inchida singura. In cazul in care conditiile curentului de aer o permit, se pot racorda mai multe sobe apartinand tipului 1 de constructie la acelasi cos. Racordarea burlanului de cos la semineu.

Semineele din otel
  Au racordul cu diametrul de 15 cm. Racordul este pozitionat in partea de sus la unele modele, la altele in spate, sau sus si in spate. La fiecare soba din catalog este mentionat locul exact de racordare, pentru ca dumneavoastra sa puteti planifica racordarea la cos, deja inaintea cumpararii.

Clapeta de reducere tiraj aer
  Burlanul cosului poate sa difere foarte mult, functie de starea vremii, temperatura exterioara, conditiile de vant si incarcare material lemnos/carbune. Este de preferat sa se foloseasca, pe cat posibil, coturi de teava cu clapeta de tiraj.

Caldura degajata
  Semineele din otel si sobele de foc continuu sunt in primul rand sobe convectoare. Aerul rece urca intre peretele exterior si spatiul cu foc, se incalzeste si aprovizioneaza incaperea cu aer cald.

 In plus semineul incalzit, in mod special geamurile panoramice, radiaza caldura. La sobele imbracate cu steatit, acesta inmagazineaza caldura si o emana o perioada, chiar si dupa stingerea focului.

Randamentul
Conform normelor in vigoare, semineele trebuie sa atinga un randament de minimum 70%, adica cel putin 70% din cantitatea de energie continuta in combustibili este emanata ca energie termica efectiva. Semineele noastre au, in medie, un randament de 75%, pentru a se realiza o economie si mai mare.

Formarea funinginii

 Semineele mai ofera, in afara de caldura placuta, si o placere optima: prin marele geam panoramic se poate admira jocul flacarilor. Aceasta distractie se termina, atunci cand pe geam se depune funingine.

Depunerea de funingine pe geamul sobei se datoreste intotdeauna arderii proaste. Cauza acesteia poate fi:
• cosul nu trage suficient
• depuneri de funingine in cos sau pe burlan,teava de racordare, in special la clapeta de tiraj
• prea putin combustibil pus pe foc
• aport scazut de oxigen (inchizatorul in pozitie inchisa) • combustibil neadecvat (lemne verzi, umede).

Protectia mediului
  Sobele cuprinse in programul nostru de livrare sunt construite conform tehnicii de ultima ora.

  Tehnica de ardere utilizata face posibila o emisie de noxe foarte scazuta, valorile acesteia situandu-se astfel cu mult sub valorile maxime admise conform normelor DIN.

  La multe instalatii, valorile sunt chiar mai mici decat cele admise de lege.
  La cele mai multe seminee, chiar si valoarea emisiilor de praf este sub valorile normate. La protejarea mediului contribuie si randamentul mare al sobelor noastre, deoarece folosind mai putin combustibil (poluare redusa), se obtine acelasi randament.

. La evitarea emisiilor inutile mai contribuie:
• combustibilul corect, de ex. lemne pentru semineu uscate (umiditate remanenta sub 23%)
• instalatie de aprindere a focului si cos de fum corespunzatoare • utilizarea corecta.

  La utilizarea corecta a instalatiilor de incalzire si utilizand bricheti din carbuni bruni si lemn de calitate superioara, se pot reduce considerabil emisiile. Intai de toate, recomandarea esentiala:

Respectarea stricta a instructiunilor de utilizare ale instalatiei de incalzire si utilizarea de combustibili adecvati.

Transportul
Sobele trebuie transportate intotdeauna in picioare si sa nu fie ridicate niciodata de manere. In cazul in care instalatia de incalzire, indiferent de motive, va fi inclinata in jos, se vor indeparta mai intai toate partile mobile (placi de steatit, capac, gratar de ardere, eventual placi de samota etc.).

  La semineele din fonta cenusie, de exemplu la „Sparmatic”, trebuie avut in vedere ca, la fonta cenusie, ca dealtfel la toate celelalte piese din fonta, nu este posibila o executie cu precizie milimetrica a tuturor pieselor.

  Aceste tolerante fata de dimensiunea nominala reprezinta caracteristici care nu pot fi evitate din punctul de vedere al tehnicii de executie si nu reprezinta un defect.

  De asemenea, la o supraincalzire a sobei, poate sa apara o anumita aburire a pieselor din fonta. In cazuri extreme, aceasta poate sa dea nastere la deformari minimale sau desprinderi nesemnificative in zona cadrului usii, acestea fiind zonele instalatiei de incalzire cele mai afectate termic.

  Din acest motiv  sa va asigurati, ca soba dumneavoastra va fi utilizata intotdeauna conform normelor noastre, respectiv a instructiunilor de utilizare a producatorului.Captusirea camerei de ardere este constituita, functie de model, din:
• samota
• vermiculit
• fonta
• amestec special rezistent la foc. Aceste materiale protejeaza peretii si vatra camerei de ardere impotriva supraincalzirii.

  Placile de samota sunt compuse din materii prime rezistente la caldura, care se gasesc in natura, cu adaos de apa si arse la temperaturi inalte (cca. 1500 °C).

  Ferestrele panoramice sunt realizate din sticla ceramica, rezistenta la caldura, cu grosimea de 5 mm. La aceste geamuri este prevazut intotdeauna un aport potrivit de aer, pentru a scadea temperatura si a impiedica formarea funinginii (spalarea geamului).

La o soba montata si folosita corect, urmatoarele materiale garanteaza o durata de viata foarte lunga: Steatit*

O piatra naturala veche de doua miliarde de ani, cu proprietati avantajoase: *Steatit: varietate a talcului, care se intalneste sub forma de mase dure, dense
Proprietatile steatitului:
• capacitate mare de inmagazinare a caldurii si conductor termic
• in pofida greutatii specifice mari, foarte moale si usor de prelucrat
• rezistent la caldura si inghet
• suprafetele slefuite prezinta un spectru larg de culori si modele
• materialul nu se modifica in timp si este foarte usor de intretinut. Placile de steatit, care se folosesc la imbracarea sobelor noastre, nu sunt doar decorative.
La cateva ore de la stingerea focului pietrele naturale, functie de masa de steatit incastrata, emana caldura pentru o mare perioada de timp.

Montarea sobelor
  In functie de instalatie, trebuie luata in considerare greutatea si, deci, rezistenta statica a casei. In plus, trebuie sa ne gandim unde va fi instalat cosul/burlanul sobei. Daca vreti sa alimentati focul cu bricheti de carbune brun, va rugam sa aveti in vedere, ca soba trebuie sa fie dotata cu un gratar, care sa influenteze pozitiv arderea lemnului.

  Instalatiile de incalzire trebuie amplasate la o distanta de min. 20 cm fata de peretele din spate si de cei laterali.

  Aceasta distanta este mentionata la datele tehnice pentru fiecare model in parte. In zona radianta a ferestrei si la partile laterale nu este admisa asezarea de obiecte inflamabile, pe o raza de cca. 80 cm.

  Daca pardoseala este executata din materiale inflamabile sau termosensibile ca de ex. lemn, parchet, placi aglomerate, PVC, linoleum, pluta sau covor din fibre naturale sau sintetice, trebuie prevazuta pe pardoseala o placa dintr-un material neinflamabil (marmura, sticla etc.)

  La seminee aveti nevoie de un perete rezistent la foc, daca exista parti inflamabile la peretele exterior.
  In cazul incalzirii centrale prin pardoseala aveti nevoie de o placa din marmura, pentru distribuirea presiunii, sau trebuie sa turnati beton pe suprafata de amplasare.

  Combustibili in functie de model, semineele si sobele pentru ardere continua pot fi alimentate cu lemn uscat sau bricheti de carbune brun, si cateva chiar cu bricheti de carbune din lemn.


Alimentarea sobei cu aer
Se face din incaperea unde aceasta este amplasata. Este foarte important sa va asigurati ca in incapere este suficient aer proaspat, pe toata perioada utilizarii instalatiei dumneavoastra de incalzire, printr-un geam sau o usa intredeschise. Este recomandabil sa se amplaseze in apropierea sobei si o deschidere cu gratar de ventilatie reglabil, spre peretele exterior.

  In soba, aerul este tras de catre tirajul cosului de fum. Un semineu cu un randament termic de 8 kW consuma circa 25 m3 aer proaspat pe ora.

  Alimentarea insuficienta cu aer proaspat poate duce nu numai la o ardere proasta a combustibililor, ci si la probleme de sanatate.


 MODELE DE SOBE SI SEMINEE














Un comentariu:

  1. Interesant și foarte util !
    Sunt interesat de unde pot achiziționa o soba-semineu rotunda (model foto 12), culoare crem ! Cu stima Florian Stan
    mai : florian.stan03@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere