architecture & consulting

30 ian. 2012

gradina mea


Trandafirul si ingrijirea lui


  Doar trandafirii care infloresc de mai multe ori pe an se taie cu regularitate primavara. Se indeparteaza la acestia una sau doua treimi din lastarii noi, crengile prea puternice si mai batrane se taie complet.
  La trandafirii cataratori, crengile mai batrane se fixeaza cat mai orizontal pe suport: acest lucru stimuleaza formarea florilor.
  Vara o sa trebuiasca taiate florile ofilite pentru a stimula noua inflorire si pentru a impiedica putrezirea, aceasta fiid valabila la toate tipurile de trandafiri.
  Tufele de trandafiri pitici nu trebuie taiate in fiecare an, din 2 sau 3 ani se pot taia.
  La trandafirii copaci este valabila regula: se taie astfel incat ultimul mugur ramas (din margini si nu de pe coarda!) sa fie orientat spre exteriorul coroanei. Astfel, coroana capata o forma rotunda.

  Loc de amplasare este intr-un loc insorit si aerisit. O administrare optima a substantelor nutritive intareste trandafirii.
  Bolile trandafirului sunt:
- cauzate de ciuperci: rugina cauzeaza multe pete negre in forma de stea pe frunze, care se ingalbenesc si apoi cad;
- fainarea adevarata se recunoaste dupa depunerile fainoase care se sterg usor de pe partea superioara a frunzelor;
- fainarea falsa duce la aparitia unui mucegai cenusiu pe partea inferioara a frunzelor si a unor pete negre pe partea superioara a acestora. 


 Gazonul


 Pentru a avea un gazon sanatos este esentiala selectarea corecta a semintelor.Aceasta alegere depinde in primul rand de cum doriti sa folositi gazonul dvs.

 Pentru gradina unei case este cel mai indicat un gazon de uzura, deoarece acesta corespunde dorintelor intregii familii.Trebuie sa luati in considerare si alte cerinte, cum ar fi alegerea unui loc continuu umbrit. In orice caz, alegeti un produs de calitate,care presupune cresterea consistenta a ierbii, dar nu in inaltime.Astfel este asigurata capacitatea de uzura si un volum mic de material tuns.

Tunderea gazonului


 Doriti ca gazonul sa fie robust (de exemplu pentru jocurile cu mingea) si sa arate totusi ingrijit.
Depinde de prelucrarea pamantului daca suprafata gazonului ajunge la calitatea dorita. Dupa sapat, se maruntesc bulgarii de pamant si se indeparteaza pietrele si radacinile.

 In cazul unui sol argilos, dificil deprelucrat se adauga nisip, pamant nisipos, humus de scoarta de copac sau pamant de compost.

 Fertilizarea inainte de insamantare contribuie la o crestere consistenta a gazonului. Daca suprafata este pregatita si netezita, samanta poate fi imprastiata cu semanatoarea.

 Acum se netezeste suprafata. Cel mai simplu se poate netezi cu o rola, care poate prelucra uniform si suprafete mari.

 Suprafetele mai mici pot fi netezite si cu sandale de scandura.

 Pentru ca samanta sa poata incolti, suprafata semanata trebuie stropita regulat. Cand iarba are o inaltime de aprox 10cm se oate cosi pentru prima data. Daca se coseste gazonul prea devreme, acesta nu va mai fi la fel de rezistent. Buruienile pot fi indepartate cu mana, fara probleme.

 Gazonul destinat jocurilor nu ar trebui dat in folosinta decat dupa a treia tundere. 


 Ingrijirea gazonului

 Cositul corect contribuie la sanatatea gazonului. Frecventa cositului depinde de cresterea ierbii. In perioada de maxima crestere, din mai pana in iunie, gazonul trebuie cosit de 2x pe saptamana, iar in rest doar odata. Iarba poate avea o inaltime de 2 cm la un gazon de decor si o inaltime de 4 cm la un gazon de uzura. In perioadele secetoase trebuieavut in vedere ca solul si iarba sa aiba umiditatea necesara. In acele perioade iarba ar trebui sa fie tunsa la o inaltime de 6 cm. Cositul prea tarziu faciliteaza raspandirea diverselor tipuri de buruieni care cresc rapid si care iau locul celorlalte plante de pe gazon.

 La cosit, masina de tuns iarba trebuie condusa astfel incat sa se suprapuna fasiile cu inaltimea unei roti. Iarba gazonului necesita apa si aer pentru a creste sanatoasa.

 Pe portiunile umbrite sau pe care nu a fost tuns corect, gazonul se face ca pasla si astfel aerul si apa nu mai pot ajunge in cantitati suficiente la radacini. Prin aerisirea solului (cel putin de 2 ori pe an) se elimina efectul de pasla.

Stropirea regulata precum si fertilizarea ocazionala asigura frumusetea gazonului.

 Daca nu aveti destul timp pentru stropit sau daca sunteti plecati in concediu la sfarsit de saptamana, instalati un sistem de stropire automat, care poate indeplini o diversitate de functii.
 

 Sfaturi pentru gazon

1) in cazul in care creste muschi pe gazon inseamna ca umiditatea este foarte mare si gazonul trebuie uscat cu ajutorul tuburilor de drenaj.
2) daca gazonul se vestejeste inseamna ca iarba a fost tunsa prea mult si s-a uscat. In acest caz trebuie utilizat un ingrasamant special, cu un continut ridicat de azot.
3) portiunile in care iarba creste rar si care fac nota discordanta pot fi refacute cu ajutorul amestecurilor speciale de seminte de regenerare. 

Sisteme de irigare a gazonului 

 Este foarte simplu de explicat de ce este necesara udarea gradinii. Pamantul unde sunt sadite mai multe plante pierde aproximativ 20 litri de apa la 0.80 mp, in fiecare saptamana, pe timp de vara, si 9 litri pe saptamana, primavara si toamna. Aceasta impune un nivel de precipitatii naturale sau prin stropire, de 3 cm, vara si 1 cm, primavara sau toamna. Daca nu ploua sau nu ati stropit gradina, atunci apa aceasta este extrasa de catre plante din rezerva solului, ceea ce duce la secatuirea lui.

 Se ajunge intr-un punct critic, atunci cand nu mai ramane apa suficienta in sol, care este absolut necesara pentru dezvoltarea plantelor. Arbustii proaspat plantati sau tipurile de plante de rasad cu radacini fibroase sunt serios afectate din lipsa apei. Frunzele isi pierd stralucirea si culoarea, dupa care cad, ceea ce dupa mai apoi la moarta plantei. Plantele cu radacini bine infipte in sol, precum trandafirii sufera si ele - efectul asupra frunzelor nu se vede imediat, dar lipsa apei are repercursiuni asupra sezonului de inflorire a plantei.

 Solutia este bineinteles ca planta sa fie udata - dar nu e chiar asa simplu, pentru ca trebuie sa fie si corect facuta. Trebuie luate in considerare timpul potrivit, cantitatea si metoda. Exista, insa, si cateva principii generale: 1) Nu asteptati prea mult pana sa udati planta
Ofilirea inseamna ca nu ati udat-o la timp udati-o atunci cand solul este uscatla cativa centimetri adancime, iar frunzele plantei sunt lipsite de vlaga. 2) Nu udati cate putin la fiecare cateva zile
Aceasta imbibare cu apa a pamantului determina putrezirea radacinilor si dezvoltarea buruienilor
3) Alegeti intre doua metode: udarea intr-un punct fix si udarea pe o suprafata mare
Aceasta tehnica presupune stropirea intregului teren plantat si nu directionarea apei spre radacinile fiecarei plante.
4) Udati cu atentie o data ce v-ati hotarat sa o faceti si repetati udarea daca nu ploua. 

 REZUMAT CALENDAR GAZON OPERATIUNI

Ianuarie:
Puneti planse de lemn peste gazon daca trebuie neaparat sa calcati pe el cand este inghetat sau acoperit de zapada
Maturati gramajoarele de pamant facute de rame.

Februarie:
Puteti trata cu o solutie anti muschi daca aveti aceasta problema
Scarificare pentru gazonul vechi

Martie
Incepeti tunderea. Daca iarba este inalta si grasa, incepeti cu o tundere superficiala si apoi cu o tundere mai profunda - treceti deci de doua ori.
Treceti un aerator pentru a favoriza aerul din sol si comunicarea apei spre radacini.
Adaugati un ingrasamant bogat in azot.

Aprilie
Eliminati buruienile cu ajutorul unui ierbicid selectiv. Aceasta operatie sa face la o zi dupa tundere.
Treceti un rulou care sa nu depaseasca 80 de kg
Continuati tunderile saptamanale

Mai
Continuati tunderile coborand "garda" la sol
Fertilizati inca o data
Semanati noile peluze si udati dimineata daca noptile sunt racoroase.

Iunie
Tundeti lasand iarba taiata pe peluza. Uscandu-se si descompunandu-se, ea se transforma in azot.
Irigatri abundent seara daca nu este umiditate.
Ascutiti cutitul masinii de tuns.

Iulie
Tundere si udare regulata
Nu se mai adauga ingrasaminte si nu se mai trateaz cu ierbicide

August
La jumatatea lunii, puteti incepe sa semanati gazon daca vreti sa infiintati o noua peluza
Tundere si irigare regulata
In caz de invazie de daunatori, insecticid adaptat.

Septembrie
Insamantare de completare in locurile unde gazonul este mai sarac
Tundeti insa folositi bacul si adunati gazonul, nu il lasati pe jos.
Fertilizati cu azot daca fazonul are o culoare glabuie dupa trecerea verii

Octombrie
Ridicati nivelul masinii de tuns in asa fel incat aceasta sa tunda mai sus

Noiembrie
Nu mai semanati gazon
In debutul lunii, puteti planta bulbi de ghiocei in jurul gazonului; acestia vor iesi la sfarsitul iernii
Maturati frunzele moarte

Decembrie
Schimb de ulei la masina de tunsa iarba (motor benzina patru timpi)
Terminati de cules frunzele moarte
Preparati terenul pentru o insamantare in martie.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu