architecture & consulting

1 feb. 2012

piatra decorativa


 Piatra naturala decorativa raspunde cu succes celor doua cerinte de baza, care sunt urmarite in amenajarile de interior: impactul vizual si crearea atmosferei. Frumusetea materialului brut, textura creata de rosturi si culoare naturala sunt principalele atuuri.

  Provocarea designerului vine insa in alegerea elementelor de arhitectura care sa fie, astfel, finisate, a asocierilor cu alte materiale si cu piesele de mobilier si, nu in ultimul rand, a imaginii de ansamblu, armonioasa.


  Diversitatea tipurilor de piatra si a modalitatilor de punere in opera fac ca acest material sa poata fi folosit in diferite stiluri de interioare, de la rustic la modern cu influente exotice (stilul mediteranean), pana la minimalist si high-tech.


  Intr-un astfel de interior un perete din piatra naturala se va integra de minune datorita texturii liniare, desenului rafinat, dat de variatiile de culoare ale pietrei, si aspectului modern.
 

 In aceasta sectiune gasiti :

- piatra naturala pentru placari interioare si exterioare, piatra de gradina, piatra ornamentala pentru placat, calcar de baschioi,  piatra pentru placare soclu, piatra decorativa.


Caramida aparenta 
 Alegerea unui finisaj potrivit pentru fatada sau terasa casei, ori pentru interioarele mai pretentioase precum crama sau mansarda, poate ridica nenumarate probleme de gust. O simpla tencuiala nu da bine in toate cazurile, beneficiarii cautând variante mai speciale pentru astfel de suprafete. 
  O suprafata finisata cu gust da un aer special interiorului sau exteriorului respectiv, insa si investitia va fi pe masura. Prin urmare, o placare cu piatra naturala sau caramida aparenta va adauga mult la aspectul final al locuintei.
  Noi am ales sa facem o demonstratie de placare folosind caramida aparenta. In optiunea noastra am tinut cont de un amanunt important: acest material are in principal rol decorativ, dar in acelasi timp protejeaza peretele impotriva umezelii. Pentru aplicarea pieselor pe suprafata verticala se foloseste acelasi adeziv utilizat si in cazul montarii faiantei. Consumul orientativ de adeziv este de 1,8 kg/mp, uscarea relativa survenind la 24 de ore, interval dupa care suprafata poate fi chituita.
 O mare importanta, in cazul unei astfel de placari, o are calitatea suprafetei-suport. Daca peretele este denivelat atunci acesta necesita o corectare prin gletuire. Abia dupa ce peretele este perfect drept poate fi placat.
 Placajul cu caramida aparenta este extreme de fiabil, din acest motiv nu este necesara impregnarea suprafetei cu vreun produs având rol protector. Exista si situatii speciale, spre exemplu in zonele cu poluare ridicata, când se pot folosi solutii hidrofuge menite a proteja placajul impotriva murdariei si facilita curatarea suprafetei.
 O crama sau o terasa finisate in aceasta maniera genereaza o atmosfera intima si relaxanta. Stilul rustic se potriveste in mod ideal cu o masa si niste banci din lemn masiv, colorate intr-o nuanta apropiata de cea a peretilor. De asemenea, aproape orice element decorativ in maniera rustica poate fi integrat cu succes in spatiile finisate in caramida aparenta. Totusi, aceste placari se integreaza bine si in alte stiluri decorative, sfatul nostru fiind sa se consulte inainte un designer specializat. Astfel se poate evita alaturarea inestetica a unor elemente incompatibile.
 Pentru inceput, in cazul in care se constata ca suprafata prezinta denivelari se aplica un strat de glet. Dupa uscarea completa a peliculei de glet se recomanda amorsarea zonei ce urmeaza a fi placata. Grundul aplicat va fi lasat sa se usuce iar amorsarea va fi verificata inainte de a se incepe placarea. Mesterii vor prepara in mod mecanic adezivul pentru caramida aparenta. Aplicarea adezivului se face, ca si in cazul placarilor ceramice, cu o gletiera cu dinti de 10 mm. Placarea incepe de jos in sus si de la stânga spre dreapta. La anumite intervale de timp se poate verifica planeitatea placarii, folosind o nivela cu bula. Timpul de ajustabilitate a produsului este de aproximativ 20 de minute.
  Distantierele au un rol foarte important in aceasta operatiune. Ele vor facilita formarea rosturilor de dilatatie, elemente obligatorii la o placare. Imbinarea pieselor de caramida cu accente de culori diferite da o senzatie extrem de placuta privitorului. Chituirea rosturilor este penultima operatiune. Aceasta se poate concentra doar pe rosturi sau se poate intinde pe toata suprafata placarii, daca se urmareste uniformizarea culorii. La final, surplusul de chit se indeparteaza cu un burete umezit.



Piatra Cubica

 Piatra cubica este o piatra utilizata frecvent la pavarea trotuarului de pe marginea strazilor inca din antichitate. "Cobblestone" este derivat dintr-un cuvânt englezesc foarte vechi "cob", care a avut o gama larga de semnificaţii. "Cobble" sau “Bolovan”, care a aparut in secolul 15, a adaugat pur si simplu sufixul "le" la cuvantul "cob", si  insemna o piatra mica rotunjita de debitul de apa, la baza fiind insa o piatra mare. Acestea au fost primele pietricele ce au pus bazele primelor strazi pavate cu piatra cubica.
 Trebuie retinut faptul ca termenul de “cobble” sau “bolovan”,din punct de vedere geologic, este un termen generic pentru orice piatra tip de piatra ce are dimensiuni intre 2.5 - 10 inchi. Piatra cubica de granit este de obicei montata pe o sapa de nisip sau materiale similare, sau sunt montate cu mortar,adica sapa umeda. Pavajul cu piatra cubica va permite sa utilizati suprafata pavata in mod curent, adica pe tot parcursul anului. Suprafata placata cu piatra cubica previne acumularea de santuri ce deseori se creeaza pe drumurile adiacente. De asemenea, cel mai important avantaj este acela ca piatra cubica din granit nu permite acumularea de noroi pe suprafata pietrei si nici nu este un mediu propice acumularii de praf in timpul verii. Faptul ca roţile automobilelor fac o mulţime de zgomot in timpul rularii peste piatra cubica ar putea fi considerat un dezavantaj, dar in acelasi timp putem gasi si un avantaj si anume faptul ca zgomotul produs de acestea avertizeaza pietonii de apropierea unui autovehicul.
 Piatra cubica montata in nisip are avantaj din punctul de vedere al mediului inconjurator si anume acela de a fi  un pavaj permeabil ce rezista fara nici o problema la miscarile tectonice ale pamantului. Caldarim au fost in mare masura inlocuieste cu Pavele granit cariera in secolul al XlX-lea. Pietruite este adesea gresit utilizat pentru a descrie un astfel de tratament.



 Piatra Ardezia

  Ardezia este o piatra naturala, care “emana” caldura si se preteaza unui design traditional cu aparenta de arhaic. S-a format din argila pe fundul unor mari secate, prin metamorphism (transformarea structurii rocilor subterane, sub influenta caldurii). Ardezia poate avea culori variate: crem, ocru, verde, gri si negru.
 Specificatii tehnice:

Aspect finisaj: Fileto Panel
Grosime: 1,2 cm
Dimensiune: 15x60cm

Informatii suplimentare:

-paneluri ardezie
-montajul se poate realiza cu sau fara rosturi
-adezivul recomandat este Weber Stone (un sac de 25kg – pentru aprox. 4mp)
-montajul se va realiza folosind adeziv pentru piatra naturala
-se recomanda tratarea placilor cu solutii de impermeabilizare (vezi categoria impermeabilizanti)

Utilizare:

-placari interioare
-placari exterioare pe fatade, garduri, etc



 Granit 
 Granitul este cea mai dura piatra ce poate fi folosita ce poate fi folosita la placarea soclului, terasei sau aleilor. De asemenea de se realizeaza glafuri din granit, trepte granit. Modele de granit sunt variate inclusiv granit despicat. Finisajele de granit dau o nota distinctive lucrari dvs prin calitatea materialelor folosite. Preturile pentru granit variaza in functie de modelul, culoarea si provenienta materialului.

Recomandari:
- specificarea masuratorilor exacte pentru: grosime, diametru si locatia fiecarui decupaj, caracteristicile decupajului, finisarea laturilor vizibile, tipul finisarii de la suprafata blatului.

Recomandari generale pentru intretinere
:
- indepartati intotdeauna imediat orice solutie acida ( suc de lamaie, cola, otet, vin, ketchup etc. ) nu folositi niciodata detergenti pe baza de acizi;
- nu folositi niciodata pentru curatare obiecte abrazive
- tratati ocazional suprafata blatului cu produse protectoare, cum ar fi ceara speciala
- in general, folositi produse cu PH neutru sau produse speciale pentru intretinerea rocilor naturale
Ca oricarei suprafete solide, loviturile puternice pot dauna rocilor naturale. Datorita structurii sale cristaline, acestea se pot ciobi daca sunt lovite cu obiecte ascutite sau dure.
Neprotejate, rocile naturale pot absorbi lichide ca uleiul, care pot produce pete inchise la culoare sau decolorari.
Contactul cu vase de bucatarie sau lichide fierbinti nu vor afecta rocile naturale.

Prelucrarea materialelor


1. Taierea si prelucrarea prin frezare a pietrei:

Pentru realizarea gaurilor cu diametre mari se vor folosi masini de gaurit cu capete de diamant si sisteme de racire cu apa. Gaurile de diametre mici pot fi realizate cu bormasini pentru beton, cu viteza variabila si fara percutie.

2. Rectificarea si polizarea materialului:

Este importanta folosirea setului complet de abrazive, in asa fel incat, sa nu existe urme ale prelucrarii anterioare.


Marmura

 Marmura este o roca metamorfica, compusa in cea mai mare parte din calcit (forma cristalina a carbonatului de calciu, CaCO3) si obtinuta prin metamorfoza calcarului. Numele sau provine din limba greaca veche a straluci, a luci.
Cele mai obisnuite culori pentru marmura sunt urmatoarele: alba, cenusie, gri, neagra si rosie.

 Recomandari generale pentru intretinere:
- indepartati intotdeauna imediat orice solutie acida ( suc de lamaie, cola, otet, vin, ketchup etc. ) nu folositi niciodata detergenti pe baza de acizi;
- nu folositi niciodata pentru curatare obiecte abrazive
- tratati ocazional suprafata blatului cu produse protectoare, cum ar fi ceara speciala
- in general, folositi produse cu PH neutru sau produse speciale pentru intretinerea rocilor naturale
Ca oricarei suprafete solide, loviturile puternice pot dauna rocilor naturale. Datorita structurii sale cristaline, acestea se pot ciobi daca sunt lovite cu obiecte ascutite sau dure.
Neprotejate, rocile naturale pot absorbi lichide ca uleiul, care pot produce pete inchise la culoare sau decolorari.
Contactul cu vase de bucatarie sau lichide fierbinti nu vor afecta rocile naturale.

Prelucrarea materialelor


1. Taierea si prelucrarea prin frezare a pietrei:

Pentru realizarea gaurilor cu diametre mari se vor folosi masini de gaurit cu capete de diamant si sisteme de racire cu apa. Gaurile de diametre mici pot fi realizate cu bormasini pentru beton, cu viteza variabila si fara percutie.

2. Rectificarea si polizarea materialului:

Este importanta folosirea setului complet de abrazive, in asa fel incat, sa nu existe urme ale prelucrarii anterioare.


Travertin

 Specificatii tehnice:

Aspect finisaj: EXTRATUMBLED
Grosime: 1 cm
Dimensiune: 10x10 cm

Informatii suplimentare:

-placaje antichizate
-montajul se poate realiza cu sau fara rosturi
-adezivul recomandat este Weber Stone (un sac de 25kg – pentru aprox. 4mp)
-montajul se va realiza folosind adeziv pentru piatra naturala
-se recomanda tratarea placilor cu solutii de impermeabilizare (vezi categoria impermeabilizanti)

Utilizare:

-placari interioare
-placari exterioare pe fatade, garduri, etc


Piatra Naturala Montana Fasii Kavala si Rhodos

Specificatii tehnice:

Aspect finisaj: culoare gri, fata naturala rustica.
Grosimi: 2-4cm
Dimensiuni:  lungimi libere
Diverse: la cerere contra-cost montaj profesional, transport, intretinere, etc.

Montaj :

Adeziv pentru piatra naturala Weber stone h20
Lichid incolor de impregnare piatra naturala

Utilizare:

Amenajari rustice
Placare interioara
Placare exterioara pe fatade, garduri, ziduri, etc.


Piatra Naturala Decorativa Rhodos

 Specificatii tehnice:Aspect finisaj: culoare bej lucios , fata despicata (naturala).
Dimensiuni disponibile:

  10cm  x lungimi libere
  15cm  x lungimi libere
Montaj :

Adeziv pentru piatra naturala Weber stone h20
Chit  Weber  (nu este obligatoriu)
Lichid incolor de impregnare piatra naturala

Utilizare:
 
Placare interioara
Placare exterioara pe fatade, garduri, ziduri, etc.


1. Suprafata ce urmeaza a fi placata cu piatra decorativa trebuie sa fie stabila, uscata si curata. Nu se poate monta pe o suprafata lucioasa si neteda, trebuie slefuita cu hartie abraziva pentru o aderare buna a adezivului. Adezivul trebuie aplicat uniform pe suprafata intregii placi de piatra, astfel incat, atunci cand aceasta este presata, adezivul in exces sa curga de sub placa.
2. Recomandam folosirea unui adeziv pentru piatra naturala care sa fie elastic si rezistent la inghet.Se aplica pe spatele placii un strat de 4-6 mm de adeziv dupa care se lipeste pe perete si se tine pana se intareste adezivul suficient de mult sa nu cada placa.
3 .Dupa montare, adezivul in exces trebuie atent indepartat de pe placa cu ajutorul unei pensule.
4. Locul unde au fost montate placile trebuie ferit de ploaie pana cand adezivul se va usca complet.
5. Placile trebuie protejate de ploaie cu minim 24 de ore inainte de montarea lor. Placile trebuie montate la temperaturi cuprinse intre 5oC si 25oC.
6. Este recomandat ca montajul pietrei decorative sa fie facut din pachete diferite, pentru a uniformiza eventualele diferente de culori din pachete.Aceste diferente de culori sunt rezultatul unui proces tehnologic ce doreste a oferi o imitatie perfecta a pietrei naturale,cu diferente de culoare si dimensiuni diferite.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu